15. 01. 2008

15. leden 2008

Všechny hlavní české deníky přinášejí zprávu o udělení Zlatých glóbů. Vyhlášení těchto filmových cen proběhlo netradičně formou tiskové konference, bez přítomnosti hvězd zábavního průmyslu. Herci totiž podpořili své kolegy - stávkující hollywoodské scénáristy, kteří se dožadují většího podílu na zisku z internetové distribuce filmů a seriálů. V hlavních kategoriích získaly Zlaté glóby filmy Pokání jako nejlepší drama a Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street jako nejlepší komedie či muzikál.

Na kulturní straně Hospodářských novin píše Magdalena Čechlovská o výstavě Resetting. Považuje ji za kvalitní přehlídku české aktuální malby, chválí kurátorský přístup Petra Vaňouse, který dal prostor již známým malířům stejně jako těm dosud opomíjeným. Šestadvacet tvůrců, kteří jsou z většiny zástupci generace narozené v sedmdesátých letech, představuje především předmětné malby, v menší míře pak abstraktní a figurální obrazy. Výstava Resetting, která dokazuje, že se české malbě daří dobře, je otevřena v pražské Městské knihovně na Mariánském náměstí do 23. března.

Vídeňská státní opera uvádí postupně tetralogii Richarda Wagnera Prsten Nibelungův. Projekt zahájila prosincová premiéra Valkýry, v dubnu bude uveden Siegfried, na podzim je plánován Soumrak bohů a Zlato Rýna na jaro příštího roku. Recenzi Valkýry připravil pro Hospodářské noviny Vladimír Čech. Uvádí, že vídeňská inscenace zraku příliš nepřeje, o to více však dopřává uším. Mimo pěveckých výkonů chválí také nastudování dirigenta Franze Welser-Mösta, který by se od roku 2010 měl stát ředitelem Vídeňské Staatsoper.

Hospodářské noviny ještě otiskují krátkou informaci o anketě Inscenace roku 2007, kterou tradičně uspořádaly Divadelní noviny. Vítězství připadlo Kafkovu Procesu v režii Dušana Davida Pařízka, který uvádí Pražské komorní divadlo na scéně Divadla Komedie.

V Mladé frontě Dnes najdeme článek o výstavě 3 x Theodor Pištěk, jejíž třetí část je právě k vidění v pražském Museu Kampa. Podle recenzentky Martiny Bulákové přináší expozice ojedinělý pohled na běžný život - na jedné straně prostoupený krásou a smyslností, na druhé straně varující před povrchností, bezvýchodností a destrukcí. Pištěk totiž, jakožto malíř a automobilový závodník, snoubí malebné krajinné scenérie s destruktivní krásou motoru.

Lidové noviny otiskují rozhovor Jany Kačurové s představitelem hudebního projektu Please the Trees, Václavem Havelkou. Skupina vzniklá spojením kapel Some Other Place a selFbrush vydává debutové album Lion Prayer a pokřtí ho na zítřejším koncertě v pražské Akropoli.

Lidové noviny a Právo přinášejí krátkou zmínku o úmrtí tenoristy Sergeje Larina. Umělec, který se narodil v Lotyšsku, studoval v Litvě a od devadesátých let byl sólistou opery Slovenského národního divadla, zemřel v neděli ve věku nedožitých dvaapadesáti let.

Vyšly dvě historické knihy o srpnu roku 1968, na to upozorňuje titulek článku Františka Cingera, který najdeme v dnešním Právu. Přibližuje v něm dílo Antonína Benčíka V chapadlech kremelské chobotnice a soubor dokumentů Franiška Emmerta Rok 1968 v Československu.

Radomíra Sedláková píše v Právu o výstavě architektury Kanárských ostrovů. Galerie Jaroslava Fragnera nabízí návštěvníkům zajímavou expozici s podtitulem Ve znamení vulkánu.

autor: Martin Luhan
Spustit audio