14. 07. 2008

14. červenec 2008

Kulturní strany českých deníků naplňují především články věnující se dvěma o víkendu skončeným festivalům - karlovarskému filmovému a ostravskému hudebnímu.

Na titulních stranách Lidových novin, Mladé fronty Dnes a Práva najdeme fotografie držitelů Křišťálových globů za herecké výkony - Marthu Issovou a Jiřího Mádla, kteří ztvárnili hlavní role ve snímku režisérky Michaely Pavlátové Děti noci. Cenu za nejlepší film získalo dánské krimi-drama Ukrutně šťastni. Všechny sledované deníky přinášejí široký přehled karlovarských ocenění. Autoři článků rekapitulují také návštěvy hereckých hvězd, Mirka Spáčilová například v Mladé frotně Dnes zmiňuje, že přehlídka byla orámována proslovy Roberta De Nira a Christophera Leeho. Tentýž list otiskuje krátké rozhovory s čerstvými držiteli hereckých cen a režisérem vítězného snímku Henrikem Rubenem Genzem. Ten poskytl rozhovor i Věře Míškové, otiskuje ho Právo. Lidové noviny na straně Téma věnované také Mezinárodnímu filmovému festivalu nahlížejí na přehlídku z pohledu obchodníka. Přinášejí číselné srovnání parametrů karlovarského festivalu se zahraniční konkurencí. Irena Zemanová v Hospodářských novinách píše (kromě prezentace hlavních oceněných) také o snímku debutujícího maďarského režiséra Atilly Gigora Pátrání, jenž získal zvláštní uznání festivalové poroty.

"Colours of Ostrava navštívilo 23 tisíc lidí," hlásá podtitul článku otištěného na kulturní straně Hospodářských novin. Hlavní hvězdou festivalu byl irská zpěvačka Sinéad O'Connnor, která hrála především skladby z loňského alba Theology, ale publiku dopřála i několik starších hitů. Jaroslav Riedel ve svém článku v Hospodářských novinách dále uvádí, že naprosto přesvědčivé, vzrušující a profesionálně odvedené bylo také vystoupení manchesterské skupiny Happy Mondays. Jana Kačurová označuje v Lidových novinách Colours of Ostrava za jeden z vrcholů hudební festivalové sezóny. Výrazná nepřízeň počasí diváky neodradila, i britští Hawkind hráli pozdě v noci pro mnoho roztančených fanoušků. Vladimír Vlasák píše o hudební akci v Mladé frotně Dnes v článku nadepsaném Festivaly se praly s bouří. Z programu toho ostravského vyzdvihuje koncert Dana Bárty a jeho kapely Illustratosphere. Zmiňuje se i o dalších hudebních přehlídkách - České hrady, Masters of Rock nebo Creamfields.

O břeclavském mezinárodním svátku elektronické hudby Creamfields, který byl bouří podle titulku článku Práva přímo smeten, píše dále také Mladá fronta Dnes na stránce věnované událostem z domova.

Právo připomíná na kulturní straně devadesáté výročí narození režiséra Ingmara Bergmana.

Tentýž list otiskuje také rozhovor Františka Cingera se spisovatelem Arnoštem Lustigem u příležitosti vydání jeho nové vzpomínkové knihy Zpověď.

Radim Kopáč připravil pro Mladou frontu Dnes recenzi výboru z tvorby osmi francouzských prokletých básníků dvacátého století nazvaného Bytosti schopné zemřít. Oceňuje tuto novinku nakladatelství Fra osmdesáti procenty.

autor: Martin Luhan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.