13. 08. 2008

13. srpen 2008

Jak informují všechny hlavní deníky, architekt Jan Kaplický navrhl pro České Budějovice koncertní a kongresové centrum Antonína Dvořáka. Budova, jejíž tvar připodobňují autoři článků k rejnokovi nebo tělu ležící ženy, by měla stát na místě bývalých kasáren ve čtvrti Čtyři Dvory. Stavbu podle návrhu studia Future Systems plánuje v Budějovicích vystavět Jihočeská společnost přátel hudby. Lidové noviny přinášejí zprávu již na titulní straně, Právo například otiskuje vyjádření eurokomisaře Vladimíra Špidly, který představení modelu navštívil. "Jsem velký příznivec moderní architektury," řekl.

Právo na své titulní straně informuje o výsledcích jednání zástupců pražské radnice a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže s úředníky Evropské komise, které se konalo v červnu v Bruselu. Podle komisařů by magistrát měl stanovit spravedlivá a transparentní pravidla pro rozdělování grantů bez zásahu nadnárodních organizací, protože pokud se bude Evropská komise muset problematikou zabývat, hrozí, že bude většina divadel nucena vracet peníze z grantů, které přijala v letech 2006 a 2007. Poradní sbor pražského primátora má novou grantovou politiku stanovit do konce října.

Deníky se věnují také včerejšímu koncertu zpěvačky Alanis Morissette. Právo píše, že vystoupení v pražském Kongresovém centru bylo dva měsíce předem vyprodané. V Lidových novinách se ve zprávě o koncertě kanadské hudebnice dočteme, že sál zdaleka vyprodán nebyl. Krátkou zprávu o včerejším večeru, na němž Morissette představila své šesté album Flavors Of Entanglement, najdeme také v Hospodářských novinách. Jedinou recenzi koncertu najdeme pak v Mladé frontě Dnes. Připravila ji Kateřina Hejdová a nadepisuje ji "Alanis: koncert dobrý, ale ne uhrančivý".

Další recenze Mladé fronty Dnes se týká nového animovaného filmu Vall-I. Mirka Spáčilová jej hodnotí šedesáti procenty. Zdůrazňuje, že technicky kvalitně zpracovaný film s vtipnými momenty velmi doplácí na občasné prosvítání "zelené" ideologie. Tato agitka ve stylu Greenpeace podle Spáčilové film zabíjí. Hospodářské noviny otiskují recenzi Ireny Zemanové, která se novince animačního studia Pixar věnuje. Síla snímku Vall-I podle kritičky tkví v detailech a geniálních nápadech a sálá z něj tvůrčí nadšení. Zemanová dodává, že drnkání na filozoficko-ekologickou strunu nepůsobí jako prvoplánová moralitka zelených aktivistů.

Hospodářské noviny na své straně věnované zábavnímu průmyslu a Lidové noviny na kulturní straně informují o koncertě americké skupiny R. E. M., který se bude v pražském Edenu konat v neděli.

Lidové noviny otiskují také rozhovor Martiny Fialkové s Thomasem Haslerem u příležitosti uvedení snímku Písničkář, který mapuje osudy jeho otce Karla Hašlera.

autor: Martin Luhan
Spustit audio