13. 08. 2007

13. srpen 2007

Lidové noviny, Mladá fronta Dnes a Právo otiskují recenze pátečního pražského koncertu dua The Chemical Brothers. Představení legend elektronické hudby bylo mezi fanoušky netrpělivě očekávanou akcí, nakonec jich dorazilo na osm tisíc. Chemical Brothers připravili profesionální show, sršící nápady a světelnými efekty. Všichni recenzenti se shodují na tom, že kdo navštívil koncert chemických bratrů, neprohloupil.

Na dnešní večer chystanému vystoupení industriálně-metalové kapely Nine Inch Nails je v denním tisku věnována podobná pozornost. Mladá fronta Dnes přináší drobný medailonek ústředního představitele - zpěváka a multiinstrumentalisty Trenta Reznora, který je strůjcem úspěchů skupiny už od roku 1988. Toho představují i Hospodářské noviny, kde dále najdeme také informace o nově vydané desce - Year Zero, s níž se Nine Inch Nails vydali na turné. "Paranoidní deska líčí postbushovskou Ameriku v roce 2022", píše Tomáš Seidl. Právo pak uvádí základní informace o dnešním koncertě v Edenu - mimo jiné to, že v předprogramu se představí jiná americká formace - The Dandy Warhols.

"Slastné bloudění labyrintem" je titulek nad recenzí filmu Faunův labyrint, kterou najdeme na kulturní straně Lidových novin. Snímek scénáristy a režiséra Guillerma del Tora má tři Oscary a spojuje válečný příběh s pohádkovými a mytologickými motivy. Malá Ofélie přijíždí se svou těhotnou matkou za otčímem na venkov. Píše se rok 1944. Tíživou atmosféru všudypřítomné války dívka nedokáže unést a realitě čelí tím, že si vytvoří svůj vlastní svět. Oféliiny pohádkové fantazie nejsou o nic méně hrůzostrašné než ji obklopující válečná realita, ale přesto jsou pro mladou dívku snesitelnější než skutečný svět. Podle recenzentky Dariny Křivánkové je Faunův labyrint nezapomenutelný film, který se objevuje jednou za pár let. Hodnotí ho plným počtem pěti hvězdiček.

Pavel Bartošek v Hospodářských novinách píše o nikoli novém, ale na DVD nově vyšlém filmu režiséra Abela Ferrary Nebezpečná hra. Snímek, v němž podává bezchybný herecký výkon zpěvačka Madonna, je otevřenou kritikou všech a všeho okolo filmu. Samotného tvůrce nevyjímaje, neboť Nebezpečná hra nese zřejmé autobiografické prvky. Autor článku na závěr uvádí, že silný zážitek z Ferrary nelze než doporučit.

Režisér Jan Hřebejk chystá v poslední době každý rok filmovou premiéru. Zatímco se na šestého září chystá vstup jeho novinky, snímku Medvídek, do českých kin, Hřebejk už od zítřka začíná točit další komedii na motivy povídek Petra Šabacha - U mě dobrý. Hlavní roli vytvoří Bolek Polívka, premiéra je plánována na patnáctý květen příštího roku. Další informace podává Mladá fronta Dnes.

Ve stejném deníku najdeme také recenzi "malé antologie poezie německého expresionismu", kterou sestavil Radek Malý. Ve vlastních překladech představuje dvaatřicet básníků, kteří expresionismus reprezentují "v nejčistší podobě". Antologie nazvaná Držíce v drzých držkách cigarety není nijak výrazně objevná - většinu autorů představil Ludvík Kundera již v roce 1969 ve sbírce Haló , je tady vichr - vichřice! - nicméně podle recenzenta Radima Kopáče je vynikající, "oheň v těchto básnických cigaretách zdaleka nevyhasl".

autor: Martin Luhan
Spustit audio