13. 01. 2009

13. leden 2009

Ústředním tématem kulturních stran dnešních vydání novin jsou v noci na včerjšek udílené Zlaté glóby. Jak uvádějí všechny sledované deníky, nejvíce sošek - 4 za nejlepší film, režii, scénář a hudbu - si odnesli tvůrci filmu Milionář z chatrče. Výrazného úspěchu v hlasování zahraničních novinářů žijících v Hollywoodu dosáhla také britská herečka Kate Winsletová. Ta byla oceněna za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní i vedlejší roli. Tabulkový přehled udělených cen přinášejí Lidové i Hospodářské noviny, Mladá fronta Dnes i Právo.

Velký prostor na kulturních stranách deníků dostává také dnešní premiérové vystoupení basbarytonisty Bryna Terfela před českým publikem. Petr Veber svůj článek v Hospodářských novinách nadepisuje titulkem Velšský národní hrdina zpívá v Praze a uvádí, že dnešní pěvcův český debut ve Smetanově síni slibuje setkání s vrcholým pěveckým uměním. Dita Kopáčová Hradecká v článku otištěném v Lidových noivnách charakterizuje zpěvákův specifický životní styl. Sám o sobě prý říká, že zůstal synem farmáře a připomíná spíše rockera. Přesto si ho v současnosti žádají nejprestižnější operní scény světa. Mladá fronta Dnes otiskuje krátký rozhovor s třiačtyřicetiletým Brynem Terfelem. Věra Drápelová ho nadepisuje "Operní hvězda: Učil jsem se i od Elvise".

Ondřej Horák hodnotí v Lidových novinách nelichotivými dvěma hvězdičkami z pěti možných knihu Martina Šmause Židle pro Štefana. Kritik ji považuje za omyl pana Spisovatele. Konstatuje, že měl Šmaus po zisku Literární ceny Knižního klubu a ocenění za Objev roku v Magnesii Liteře v roce 2005 raději zůstat autorem výrazného debutu. Teď bude mít co dělat, aby překryl pachuť ze své druhé prózy - Židle pro Štefana.

Jana Machalická informuje v Lidových novinách o chystaných vystoupeních Comédie Francaise ve Stavovském divadle v Praze. Slavný soubor odehraje 14. a 15. ledna dvě představení - Moliérovy Směšné preciozky a Slavnost Itala Spira Scimonea. O hostování Comédie Francaise bude za chvíli informovat také naše Mozaika.

Kulturní strana Hospodářských novin zve na výstavu dvojnásobného finalisty Chalupeckého ceny Jakuba Hoška. Jeho díla jsou vystavena v pražské galerii Jiří Švestka a, jak uvádí autorka článku Magdalena Čechlovská, jsou inspirována malířovými oblíbenými punkovými kapelami.

Tomáš S. Polívka hodnotí v tomtéž listě soubor písňových textů zpěvačky a písničkářky Zuzany Michnové Země Bójů. Podle recenzenta teprve v tištěné podobě často vytanou významy, které mohly při poslechu písní zůstat za prvním plánem.

Právo píše o knize architekta Herberta Bangse Návrat posvátné architektury, která přináší strhující kritiku současné a moderní architektury.

Dále v Právu najdeme hodnocení prvního letošního kinopřenosu z Newyorské Metropolitní opery, Pucciniho díla La Rondine neboli Vlaštovka.

autor: Martin Luhan
Spustit audio