12. 10. 2007

12. říjen 2007

Všechny hlavní české deníky věnují pozornost včerejšímu udělení Nobelovy ceny za literaturu. Laureátkou se stala Doris Lessingová, sedmaosmdesátiletá britská spisovatelka. Stala se tak nejstarší nositelkou ocenění Královské švédské akademie. Podle Práva zdůvodnili akademici svou volbu takto: "Na základě ženské zkušenosti zkoumá Lessingová rozdělenou civilizaci se skepticismem, zápalem a vizionářskou silou." Životní zkušenosti autorky, ovlivňující její dílo, jsou rozličné: Narodila se v Persii, mládí prožila v africké Rhodésii, byla zapálenou marxistkou, posléze feministkou, tvořila a stále tvoří v různých stylech - mimo jiné science-fiction. K ocenění se Doris Lessingová vyjádřila takto: "Dostala jsem v Evropě všechno, co se dalo. Každou pitomou cenu. Mám radost, že je mám pohromadě." V Mozaice se budeme Nobelově ceně za literaturu věnovat před devátou hodinou.

Dalším stěžejním tématem dnešních novin je politicko-kulturní diskuse o umístění nové budovy Národní knihovny. Lidové noviny problému věnují celou stranu, najdeme na ní mimo jiné vyjádření architekta Jana Kaplického, že průtahy stavby způsobují České republice mezinárodní ostudu. Mladá fronta Dnes přináší v pražské příloze přehled názorů radních hlavního města, Hospodářské noviny otiskují rozhovor s ředitelem Národní knihovny Vlastimilem Ježkem. Právo informuje o přesouvání blobu již na své titulní straně.

V Mozaice jsme se již věnovali výstavě rytce a grafika Václava Hollara, kterou uspořádala Národní galerie v Praze v paláci Kinských. Pražský rodák slaví hned dvě výročí - čtyřista let od narození a třista let od svého úmrtí, krátkou zmínku o expozici uveřejňuje Mladá fronta Dnes, podrobněji se tématu věnuje Právo.

Tentýž list přináší také informaci o tom, že do českých kin vstupuje norský film Kurz negativního myšlení. Snímek oceněný Cenou za režii na letošním Karlovarském festivalu vypravil za diváky herec Divadla Járy Cimrmana Jan Kašpar. Ten o komedii o vozíčkářích říká mimo jiné: "Ten film je úžasně vtipný, ale především společensky potřebný. A to jak pro sedící, špatně chodící, tak i pro dosud chodící diváky."

Hospodářské noviny otiskují reportáž Niny Vangeli z v úterý skončeného festivalu současného slovenského tance Hybajho!.

Na kulturní straně Hospodářských novin najdeme také recenzi Saši Hrbotického, který hodnotí divadelní inscenaci veršů Francois Villona sestavených Irenou Žantvskou. Dílo režiséra Miroslava Krobota a herců Vilmy Cibulkové a Miroslava Etzlera je k vidění v pražském divadle Ungelt.

Darina Křivánková píše v Lidových novinách o novém českém filmu Poslední vlak, který mapuje osud posledního transportu berlínských Židů do Osvětimi. Její článek nese titulek Ušlechtilé téma dobrý film nedělá. "Atmosféra žádná a nikde ani jiskřička emoce", uvádí v recenzi Křivánková. V závěrečném hodnocení oceňuje film dvěma z pěti hvězdiček.

Kritku středečního koncertu Davida Sylviana v Divadle Broadway najdeme také v Lidových novinách. Jaroslav Riedel v ní uvádí, že hudební večer byl velice vyváženou a všestranně působivou přehlídkou písniček nových i osvědčených, v nichž se střídala různorodá pojetí, ale nikdy nezmizela jedinečnost tvůrčího rukopisu. Závěrem udílí hudebníkovu vystoupení plný počet pěti hvězdiček.

Mladá fronta Dnes otiskuje rozhovor s kurátorem fotografické sbírky washingtonské Národní galerie umění Matthew S. Witkovským. Ten mimo jiné připravil výstavu Foto: modernost ve střední Evropě 1918-1945, právě instalovanou v Newyorském Muzeu Solmona R. Guggenheima, která přiřkla důležitou pozici také české fotografii daného období.

autor: Martin Luhan
Spustit audio