12. 01. 2009

12. leden 2009

Kulturní i titulní strany dnešních vydání novin přinášejí zprávy o zahájení vysílání nové plnoformátové televize - TV Barrandov. V denícíh najdeme většinou souhrnné informace - program bude zaměřen na cílovou skupinu diváků okolo třiceti let, z celé české populace může TV Barrandov naladit asi 52% lidí. Hospodářské noviny věnují spuštění nového kanálu jednu celou tematickou stranu, hodnocení prvního dne vysílání, který byl vyplněn estrádou se Zuzanou Bubílkovou a Milošem Knorem, připravila pro Mladou frontu Dnes Mirka Spáčilová.

Mirka Spáčilová na kulturní straně Mladé fronty Dnes dále krátce glosuje dva pravidelné pořady TV Barrandov, jejichž první díly včera byly uvedeny. V recenzentském hodnocení si talk show Jana Saudka vysloužila 40% a dokument České milování 70%.

Zítra se poprvé v České republice představí historická hudební romance Cinka panna, filmové dílo slovenského režiséra Dušana Rapoše. Do pravidelné kinodistribuce pak vstoupí 5. února, také o něm píše v Mladé frontě Dnes Mirka Spáčilová.

Na téže straně listu se dočteme i o kulatém výročí narození japonského spisovatele Haruki Murakamiho. Klára Kubíčková připravila k jeho šedesátým narozeninám medailonek a výběr ze životopisu. Dnešní výročí nejznámějšího současného japonského autora připomínají krátce také Hospodářské noviny.

Kulturní strana tohoto listu nabízí především velký článek o knize Radky Denemarkové Smrt - Nebudeš se báti aneb Příběh Petra Lébla. Dílo o režisérovi Divadla Na zábradlí, který před lety spáchal sebevraždu podle titulku recenze Marie Reslové provokuje a útočí. Nejedná se o klasickou biografii, leitmotivem knihy je napětí mezi autorkou a popisovaným objektem - tedy Petrem Léblem. Sám kontroverzní divadelník totiž před svou smrtí autorku Denemarkovou napsáním svého životopisu pověřil a pro ni nebylo jednoduché se k jeho tvorbě odhodlat. Denemarková tedy zavrhla klasickou biografii a podle kritičky Reslové předkládá jakéhosi křížence biografické koláže, fabulovaného románu a svých osobních záznamů. Snaží se Lébla demytizovat a podle názoru recenzentky si touto snahou a z ní vyplývající neláskou, pochybnostmi, nechutí a vztekem uzavírá jedinou cestu k poznání Petra Lébla. Kniha je závěrem spíše o Radce Denemarkové.

Tomáš S. Polívka píše na kulturní straně o kanadském písničkáři Neilu Youngovi. Ten pokračuje ve vydávání svých nahrávek ze začátku kariéry. Nejnovějším albem z cyklu Neil Young Archives je deska Sugar Mountain.

Jana Kačurová přináší v Lidových novinách informace o chystané studiové desce irské kapely U2. Ponese název No Line on the Horizon a vyjde na přelomu února a března.

Lidové noviny dále otiskují dvojrecenzi Aleše Hamana, který se věnuje knihám se společným tématem "ženy bez mužů, ženy snažící se muže získat". Píší o něm Iva Pekárková v knize Sloni v soumraku a Alena Zemančíková v knize Bez otce. Obě jsou ohodnoceny čtyřmi z pěti možných hvězdiček.

Marta Švagrová píše o velké fotografické výstavě a obsáhlé jubilejní publikaci věnované výročí úmrtí Jana Palacha. Výstava bude otevřena od čtvrtka v ambitu kláštera bratří františkánů na Jungmannově náměstí v Praze.

Slovenský básník Milan Rúfus zemřel včera ve věku osmdesáti let. Krátkou zprávu o jeho životě a díle přinášejí Lidové noviny a Právo na zpravodajské straně.

autor: Martin Luhan
Spustit audio