11. 10. 2007

11. říjen 2007

Na titulní straně Mladé fronty Dnes najdeme informaci o včerejším zahájení největšího knižního veletrhu světa ve Frankfurtu. Jeho hlavními tématy jsou katalánská literatura a elektronické knihy.

Lidové noviny se na titulní straně i uvnitř listu věnují spekulacím o přesunu chystané nové budovy Národní knihovny. Ředitel instituce Vlastimil Ježek stále věří, že původní plán umístění takzvaného blobu, pražská Letná, ještě není ztracen, ale pražští zastupitelé z řad ODS hodlají uskutečnění tohoto záměru zabránit. Autor projektu nové budovy Národní knihovny, architekt Jan Kaplický, k tomu říká, že "z kultury se stala politika".

Do českých kin vstupuje výpravný romantický film britsko-americké produkce Vášeň a cit. Zprávu o tom přinášejí Hospodářské noviny. Snímek je fiktivním životopisem anglické spisovatelky Jane Austenové. Irena Zemanová v recenzi uvádí, že režisér Julian Jarrold a scénárista Kevin Hood v začátku filmu dokázali poukázat na díla Austenové vtipným a duchaplným způsobem, v závěru se však příběh spisovatelky zvrhne v unylou cukrkandlovou romanci.

Magdalena Čechlovská dále v Hospodářských novinách píše o dramatizaci novely Petry Hůlové Česká pornografie, která byla premiérována v rámci přehlídky avantgardního divadla ....příští vlna/next wave. Úvahy jedné prostitutky rozehrává šest žen různého charakteru, představují je Zdena Hadrbolcová, Eva Salzmannová, Gabriela Míčová, Lucie Roznětínská, Jindřiška Křivánková a Anna Hrnečková. Podle Čechlovské je inscenace takovým dámským večírkem hodně uvolněných, pěkně rozjetých holek bez zábran.

V těchto dnech jsou vyhlašovány Nobelovy ceny. Laureát literárního ocenění by měl být znám dnes odpoledne. Právo považuje za favority italského vědce a prozaika Claudia Magrise, amerického prozaika Philipa Rotha a australského básníka Lese Murraye. Mladá fronta Dnes naproti tomu uveřejňuje zprávu o české Státní ceně za literaturu, jejíž vyhlášení proběhne 25. října. Podle listu se v souvislosti se Státní cenou hovoří o jediném kandidátu - Milanu Kunderovi.

Mirka Spáčilová v Mladé frontě Dnes píše o americkém thrilleru Petera Berga Království. FBI vyšetřuje sebevražedný útok proti americkým civilistům v Saúdské Arábii. Snímek označuje Spáčilová za detektivku s akčními prvky a hodnotí ho šedesáti procenty. Darina Křivánková v příloze Lidových novin Kulturní premiéry k filmu Království uvádí, že jde o akční drama s Jamiem Foxxem v hlavní roli, které drnká na aktuální strunu terorismu. Filmu udílí tři z pěti recenzentských hvězdiček.

V příloze najdeme dále recenzi Petra Viziny, který píše o novém albu Bruce Springsteena Magic a považuje ho za skvělé. Ondřej Horák hodnotí čtyřmi hvězdičkami román Po Valentýnu nizozemské autorky Esther J. Endingové, který vyšel čerstvě v českém překladu. Jana Machalická připravila rozhovor s Reném Roubíčkem, pětaosmdesátiletým průkopníkem moderního sochařského směru, uměleckého sklářství. V příloze Kulturní premiéry najdeme ještě rozhovor se členy Pavel Haas Quartetu. U příležitosti nově vydaného CD Janáčkových a Haasových kvartetů a chystaného vystoupení v Carnegie hall ho připravila Dita Kopáčová Hradecká.

autor: Martin Luhan
Spustit audio