09. 03. 2009

9. březen 2009

Z kulturních událostí, jimž se věnují dnešní noviny, dostává největší prostor ceremoniál udílení filmových cen Český lev za rok 2008. Právo, Hospodářské a Lidové noviny i Mladá fronta Dnes otiskují přehled všech vítězů v jednotlivých kategoriích. Nejlepším filmem byli vyhlášeni Karamazovi, dále byly celkem rovnoměrně oceněny snímky Venkovský učitel, Hlídač číslo 47, Tobruk, Bathory a Děti noci. Cenu v kategorii nejlepší dokument získal Občan Havel. Kulturní redaktoři jednotlivých listů se shodují na tom, že rok 2008 byl ve filmové branži vydařený, například Petr Fischer uvádí, že ceny se dělily téměř bratrsky. Obecně také články chválí výkon moderátorské dvojice Bolka a Anny Polívkových. Většina deníků nabízí rozhovory s oceněnými protagonisty sobotního slavnostního večera: v Právu najdeme vyjádření Petra Zelenky a herců Lenky Termerové a Karla Rodena, v Lidových novinách například také Juraje Herze, který získal obdržel za dlouholetý umělecký přínos českému filmu. Porci rozhovorů přináší i Mladá fronta Dnes, její redaktoři hovořili s Karlem Rodenem, Zuzanou Bydžovskou a režiséry Václavem Marhoulem, Filipem Renčem a Petrem Zelenkou. Podrobně se bude naše Mozaika věnovat Českým lvům po půl deváté.

Tomáš Seidl píše v Hospodářských novinách o americkém snímku Pochyby. Filmové adaptace divadelní hry, která v roce 2005 získala Pulitzerovu cenu, se ujal sám její autor: dramatik, scenárista a režisér John Patrick Shanley. Toto psychologické drama se neotřelým způsobem dotýká tématu pedofilie v církevních kruzích, ale, jak uvádí kritik, má obecnější vyznění, polemickou úvahou o relativitě viny morálky i neochvějné víry své téma přesahuje.

"Pěchouček nás baví" hlásá titulek článku Lidových novin, který představuje divokou grotesku z prostředí uměleckých škol nazvanou Muži malují. Autor Michal Pěchouček ji ve spolupráci s režisérem Janem Horákem uvedl v pražské Meet Factory. Kritčka Jana Machalická píše, že hra podává živý obraz vztahů v současném tvůrčím světě, postihuje některé komické rysy snah o tvorbu jako plané filosofování, pozérství nebo řevnivost. Zajímavostí může být, že podle Machalické nehodlá autor svým textem tento stav řešit. Celkově si zasluhuje inscenace tři z pěti hvězdiček.

Ondřej Horák přichystal pro Lidové noviny rozhovor se spisovatelkou Milenou Odou,která žije v Německu a snaží se tam prosadit jako německy píšící autorka. Hovoří o exotičnosti svého postavení, o svém novém románu a také o své překladatelské práci.

Právo otiskuje rozhovor se zpěvákem skupiny Deep Purple Ianem Gillanem. U příležistosti vydání sólového alba hovoří o tom, kterou ze svých hudebních aktivit preferuje. A jednozančně jsou to prý Deep Purple. Jaroslav Špulák Gillanovo album One Eye To Morocco označuje za volné a přesto spořádané, jde o oddechový projekt.

Právo, Lidové a Hospodářské noviny se krátce věnují v sobotu zesnulému animátoru Václavu Bedřichovi.

autor: Martin Luhan
Spustit audio