07. 08. 2010

7. září 2010

Na více místech kulturních rubrik dnešních vydání deníků se dočteme, že známá plastika Davida Černého Entropa byla přemístěna do plzeňského muzea Techmania. Předsedkyně plzeňského týmu připravujícího kandidaturu na Evropské město kultury 2015 Yvonna Kreuzmannová ji představila komisařům jako překvapení. Skupina, která bude vybírat, které město na toto vyznamenání nakonec dosáhne, už si dnes bude prohlížet Ostravu. O Entropě píše na domácí stránce Mladá fronta Dnes, v kulturní rubrice o jejím přesunu informují Hospodářské noviny a dokonce na titulní straně Lidové noviny. Mimochodem, na fotografiích je opravdu patrné, jak obřích rozměrů parodizující plastika dosahuje - měří přes šestnáct metrů na výšku.

Na specializované straně Lidových novin Divadelní úterý zpovídá Jana Machalická Luďka Munzara u příležitosti chystaného představení Obleču tě do hvězd. Pražské divadlo Viola ho připravilo jako komponovaný pořad připomínající sté výročí narození básníka Františka Hrubína. Luděk Munzar bude na svého přítele vzpomínat ve scénickém rozhovoru s Robertem Tamchynou a v Munzarově interpretaci také ožijí skladby Romance pro křídlovku a Černá denice. V závěru rozhovoru Luděk Munzar komentuje svůj návrat na jeviště po pětatřiceti letech.

Táž strana informuje ještě o plánech Národního divadla pro nadcházející sezonu. V naší Mozaice bude hostem ředitel první scény Ondřej Černý, talže vám poskytneme v tomto směru podrobné informace po osmé hodině.

Divadlení stranu Lidových novin doplňuje ještě přehled nejbližších premiér, kterou nám v povšechném článku představuje také Mladá fronta Dnes. Podle něj staví podzimní divadelní premiéry například na těchto látkách: Kafkův Zámek, Král Lear nebo korespondence Voskovce s Werichem. A Klára Kubíčková ještě specifikuje, co se chystá v opeře Národního divadla - z plánovaných operních premiér vybrala Wagnerova Parsifala a dílo amerického minimalisty Philipa Glasse Les enfants terribles.

Věra Drápelová hodnotí v Mladé frontě Dnes operní show s Placidem Domingem, tedy Verdiho Rigoletta, kterého v přenosech z Mantovy odvysílala také Česká televize. A podle kritčky působila příliš zastarale, zasloužila si jen šedesát procent.

Klára Kubíčková uvozuje svůj výtvarnický článek titulkem "Neobyčejná výstava je plná obyčejné hnědé". Hodnotí v něm expozici Zbyňka Sekala Skládané obrazy, sochy a schránky, která je k vidění v Galerii Brno.

Právo přináší recenzi nové knihy Edgara Lawrence Doctorowa Homer a Langley. Tereza Radváková v ní mimo jiné konstatuje, že atmosféra nového díla připomíná autorův nejznámější román Ragtime.

V Hospodářských novinách najdeme zprávu o vydání Kroniky české science-fiction a také upozornění na závěrečnou část seriálu Tudorovci, kterou uvede v České republice HBO.

autor: Martin Luhan
Spustit audio