06. 03. 2009

6. březen 2009

Také superhrdina může být neurotik - tak zní titulek recenze amerického snímku Strážci - Watchmen v Hospodářských novinách. Autor hodnocení Tomáš Seidl soudí, že režisér Zack Snyder si libuje v nadužívání zpomalených záběrů a v přemíře bezdůvodného násilí. V důsledku mnoha flashbacků prý navíc film působí roztříštěně a nevyváženě. "Tyto nedostatky ale neoslabují původní provokující metaforicko-satirické zamyšlení nad vysloužilými hrdiny, jejichž úkolem bylo strážit lidstvo, ale nikdo je neuhlídal," soudí Seidl.

Další článek Hospodářských novin zve na výstavu prací Vladimíra Skrepla do Moravské galerie Brno. Výtvarník se nechal inspirovat takzvanou kuřimskou kauzou a vytvořil trojici rozměrných maleb. Podrobně o expozici budeme informovat v naší pondělní Mozaice.

List informuje i o anketě časopisu Reflex, podle které nejvlivnější osobností českého výtvarného umění za posledních dvacet je Jiří David, a o vydání dosud nepublikovaných příběhů malého Mikuláše od spisovatele Reného Goscinyho.

Rubrika Knihy přináší dnes portrét spisovatele Michaela Chabona. Jeho kniha Židovský policejní klub v překladu Davida a Markéty Záleských právě vychází v nakladatelství Odeon. Podle Petra Matouška ve své knize vykreslil spisovatel Aljašku jako židovskou diasporu v krizi. "Jeho existenciální detektivka je poctou Chandlerovi a jidiš," čteme dále v článku.

Co by měl dělat Ravel: kouřit, číst, přemýšlet? Jako otázka je pojat titulek hodnocení knihy Jeana Echenoze Ravel. Kateřina Horváthová soudí, že dílo zachycuje velice přesně detaily Ravelova každodenního rytmu - mistrovy jídelní návyky, problémy se spánkem, četbu či pedantské lpění na dokonalé garderobě. Do češtiny knihu přeložila Jovanka Šotolová, vydává ji nakladatelství Mladá fronta.

V rubrice Album alb se dnes Pavel Klusák věnuje desce skupiny Banket Druhá doba z roku 1988.

A ještě upozornění na magazín Hospodářských novin Víkend. Tam dnes mimo jiné najdete rozhovor s fotografem Jiřím Kolbabou, který procestoval 130 zemí a doposud vydal tři knihy.

František Cinger připravil pro Právo rozhovor s ředitelkou Centra Franze Kafky Markétou Mališovou. Mluví o výtstavě fotografií Jana Lukase nazvané Franz Kafka a Praha, kterou nabízí Pražský dům v Bruselu. Paní ředitelka uvádí, že ohlas byl úžasný, už zahájení výstavy zaznamenalo obrovský úspěch.

Petr Kováč na téže straně Práva píše o rozšíření expozice českého baroka, která je k vidění ve Schwarzenberském paláci na Hradčanském náměstí. Stálou expozici totiž obohatila nově kolekce řemesla z Uměleckoprůmyslového muzea.

Knize afghánského autora Khalda Hosseiniho Tisíce planoucích sluncí se věnuje na kulturní straně Práva František Cinger. Český překlad tohoto díla vytvořený Ladislavem Šenkyříkem vychází v nakladatelství Leda.

Literární redaktor František Cinger naplňuje i další prostor stránek Práva - píše ještě o románu Jan Hus autorky Evy Kantůrkové, který vychází znovu po jednadvaceti letech.

Zbyněk Vlasák se v Právu věnuje vídeňské výstavě Rembrandta van Rijna a jeho souputníků z takzvaného zlatého věku. Výstavní síň Albertina ji nabízí pod souhrnným názvem Rembrandtova doba.

Lidové noviny přinášejí dnes poměrně solidní množství informací z kultury. Věnují se například i muzikálu Divadla Broadway Mona Lisa. Jana Machalická o díle Libora Vaculíka, Bohuše Josefa a Lou Fanánka Hagena píše jako o hodně tristní zábavě a udílí mu jednu z pěti hvězdiček. Kriticky se o muzikálu vyjadřuje také Jan Kábrt v Mladé frontě Dnes, dává mu pouhých dvacet procent. Píše o něm také Právo.

Vojtěch Rynda píše v Lidových novinách o tragikomedii o obtížnosti partnerského soužití v dnešní době Babička. Česko-slovenský snímek režisérky Zuzany Piussi získal ohodnocení čtyřmi z pěti možných hězdiček. Kritik Vojtěch Rynda připravil také rozhovor s režisérkou, v něm se dovídáme, že inspirací jí bylo setkání se skutečnou ženou, která si dala inzerát na erotickou internetovou seznamku.

Jan Fila k rozhovoru pro Lidové noviny přizval ředitele České filharmonie Václava Riedelbaucha. Komentuje v něm dramaturgii letošní sezóny.

autor: Martin Luhan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.