05. 06. 2007

5. červen 2007

V dnešních Hospodářských novinách a Právu najdeme ohlédnutí za Pažským jarem, zejména pak za jeho závěrem. Poslední skladbou, která na festivalu zazněla, byla Dvořákova Sedmá symfonie pod vedením ruského dirigenta Gennadije Rožděstvenského. Byla podána ve zvláštní kombinaci zádumčivosti a jemné propracovanosti, tedy způsobem sice nepříliš efektním a vzrušivým, ale svébytným a zajímavým. Autoři obou článků se shodují na tom, že vrcholem letošního ročníku hudební přehlídky bylo vystoupení Sanfranciského symfonického orchestru, a zároveň svorně upozorňují na to, že zahraniční orchestry se oproti tuzemským rychleji vyvíjejí, ze srovnání se světovým standardem pak česká tělesa vycházejí jako jednoznačně slabší.

Dvacátého prvního června začínají Letní Shakespearovské slavnosti. Informují o tom Hospodářské a Lidové noviny. Mimo her z minulých let budou k vidění i dvě premiéry: Bouře v režii Jakuba Korčáka a Jak se vám líbí režiséra Emila Horvátha. Slavnosti rozšiřují svou působnost na novou scénu v Praze - třatřicet představení se odehraje v sídle Akademie múzických umění, v Lichtenštejnském paláci na Malé Straně.

V Lidových novinách najdeme také recenzi vystoupení Švédky Charlotty Öfverholm na divadelním festivalu, jehož hostitelem bylo studio Farma v jeskyni. Tereza Vinická toto fyzické divadlo s doprovodem slov a hudby hodnotí třemi z pěti možných hvězdiček. Uvádí, že v inscenaci se objevují momenty, kdy fyzický projev herečky je výmluvný a k pochopení nepotřebuje slova, přesto jsou však spíše ojedinělé. Ve srovnání s hostitelským souborem Farma v jeskyni bylo představení Charlotty Öfverholm méně působivé a výrazově přesné.

Hudebník Vladimír Mišík zítra oslaví šedesáté narozeniny koncertem v pražské Arše. Rozhovor Petra Viziny se známým rockerem otiskují Lidové noviny. Mišík hovoří o tom, nakolik ve své současné tvorbě bilancuje, která deska je pro něj nejdůležitější a také, jaké zdravotní komplikace ho sužují. "Jsem rád, že mě to potrefilo", říká však muzikant o generační explozi bigbítových kapel v druhé polovině šedesátých let.

Rozhovor s Edgarem Lawrencem Doctorowem, který je hostem Festivalu spisovatelů Praha, přináší Právo. Michal Procházka se s americkým spisovatelem bavil o tom, jak byl spokojen s filmovým zpracování své knihy Ragtime, kterého se ujal režisér Miloš Forman, o pověstných amerických snech a také o tom, jak se mění atmosféra v Americe od třicátých let do současnosti.

Martin Ehl přibližuje v Hospodářských novinách knihu Stephena Gaubarda "Prezidenti. Proměna instituce amerického prezidenta od Theodora Roosevelta k Georgi W. Bushovi". V recenzi uvádí, že silnou stránkou knihy nejsou jen portréty jednotlivých politiků, ale i krátké a výstižné popisy okolností a podmínek amerického prezidentství.

Mladá Fronta Dnes a Právo informují o pátečním úmrtí spisovatele Jana Beneše. Podle rodinného přítele Martina Štumpfa spáchal jedenasedmdesátiletý Beneš sebevraždu. Alena Slezáková v Mladé frontě Dnes píše, že Jan Beneš vždy věřil ve svobodu. I ve svobodu rozhodnout o vlastním životě.

autor: Martin Luhan
Spustit audio