05. 05. 2008

5. květen 2008

Premiéra nově objevené opery Antonia Vivaldiho Argippo slavila úspěch. Tak hodnotí sobotní vystoupení českokrumlovského souboru barokní hudby Hofmusici ve Španělském sále Pražského hradu Právo. Také Hospodářské noviny informují o tom, že tato premiéra připomněla třísté třicáté výročí Vivaldiho narození. Na jejím provedení měl největší podíl cemballista a dirigent, vedoucí souboru Hofmusici Ondřej Macek. Helena Havlíková připravila pro Lidové noviny recenzi Argippa. Konstatuje, že umístění opery do prostor Španělského sálu nebylo šťastné z vizuálních i akustických důvodů. Zpěv byl trvale přehlušován orchestrem. Přesto vyzdvihuje pěvecké výkony představitelek hlavních kastrátských rolí - Barbory Sojkové v postavě Silvera a Astrid Moniky Hofer v Argippovi. Celkově udílí představení čtyři z pěti hvězdiček. Věra Drápelová měla z preiméry slabší dojem, ve své recenzi v Mladé frontě Dnes kritizuje špatnou akustiku sálu, hru orchestru, který byl nejvíce slyšet, však chválí. Hodnotí Argippa šedesáti procenty.

Petr Fischer píše v Hospodářských novinách o novém povídkovém filmu Paříži, miluji tě, který vznikl v koprodukci Francie, Lichtenštejnska, Švýcarska a Německa. Dvacet světových režisérů se sešlo, aby vytvořili přitažlivou filmovou skládanku romantických příběhů, které v sobě skrývají kus dobrodružství. Hlavní roli hrají kulisy francouzské metropole, Paříži, miluji tě je podle Fischera film složený z maličkostí, které jsou někdy tak veliké, že se o nich ani nedá mluvit. Mirka Spáčilová hodnotí v Mladé frontě Dnes tento snímek sedmdesáti procenty. Líčí ho jako příjemně opojnou, májově turistickou pozvánku do města lásky nad Seinou a za zajímavost považuje, že s nejlepšími nápady na ztvárnění povídek přišli američtí režiséři.

Na téže straně Mladé fronty Dnes píše Richard Olehla o knize amerického prozaika Joshua Ferrise Pak byl s námi konec, kterou prý zničil český překlad, jehož autorkou je Iva Havlíčková. Kritik označuje překlad za příšerný, vyčítá mimo jiné otrocké převody anglicismů, nepochopení výrazů a slov nebo topornou stavbu vět. Ceklově knihu oceňuje třiceti procenty.

Mladá fronta Dnes věnuje jednu celou stranu letní sezóně hudebních festivalů, která v květnu začíná.

Lidové noviny a Právo informují o festivalu Tanec Praha, na nějž lze ode dneška zakoupit vstupenky. Deníky uvádějí, že příští ročník se z finančních důvodů pravděpodobně konat nebude, i na letošním bylo z důvodu nízké podpory města nutno několik vystoupení prestižních souborů zrušit.

V Lidových novinách najdeme dále rozhovor Ondřeje Horáka s německy píšícím autorem Iljou Trojanowem. Hovoří především o česky právě vycházejícím románu Sběratel světů, který čerpá ze života cestovatele Francise Burtona.

Dita Kopáčová Hradecká píše v Lidových novinách o sporu v České filharmonii. Hráči se chystají doručit ministrovi kultury Václavu Jehličkovi otevřený dopis, v němž požadují rezignaci generálního ředitele filharmonie Václava Riedlbaucha.

Hospodářské noviny otiskují rozhovor Petra Viziny s Rickym McKiniem, bubeníkem skupiny Blind Boys Of Alabama, která zítra vystoupí ve velkém sále pražské Lucerny. Americká gospelová skupina byla založena v roce 1939 v ústavu pro slepce.

Deníky informují o zavraždění skladatele a kytaristy, bývalého člena skupiny Tři sestry, Františka Sahuly.

autor: Martin Luhan
Spustit audio