04. 12. 2007

4. prosinec 2007

Divadlo na Vinohradech uvedlo světovou premiéru hry o Adině Mandlové - u příležitosti stého výročí svého založení. Hra Mileny Jelínkové v režii Martina Stropnického ovšem podle kritiků nebyla šťastnou volbou. Jan Císař v Lidových novinách udílí hře Adina jedinou hvězdičku z pěti možných, píše, že divadlo nemůže být pouze pramenem věcných, byť názorných informací o určitých, byť sebedůležitějších historických událostech. Radmila Hrdinová v Právu uvádí, že na hře je znát minimální zkušenost autorky s divadlem. Inscenace je zatížena množstvím prvoplánových symbolů. Z Adiny se zřejmě repertoárová trvalka nestane. V Mozaice se budeme premiéře Divadla na Vinohradech věnovat po osmé hodině.

V Právu dále čteme, že nejnovější divadlení hru Václava Havla Odcházení čeká převedení do filmové podoby. Podle vyjádření režiséra Jaroslava Brabce se Václav Havel k nápadu staví vstřícně, dokonce přislíbil hereckou účast. Film by měl mít premiéru na počátku roku 2009. Krátkou zmínku o tomto tématu přinášejí i Hospodářské noviny.

Magdalena Čechlovská píše v Hospodářských novinách o obsáhlé monografii dokumentaristy Jana Špáty. Režisér a kameraman, který zemřel v létě loňského roku, měl v české dokumentární tvorbě roli zakladatelskou a průkopnickou. Autor knihy, Špátův student Martin Štoll, odvedl podle Čechlovské výbornou práci. Píše se zaujetím, současně se snaží o odstup a kritickou reflexi.

Z inscenace DIvadla pod Palmovkou Ať žije královna! čouhá kalkul jako vandrákovi sláma z bot. Tak alespoň soudí Saša Hrbotický, jeho recenzi otiskují Hospodářské noviny. Novinka režiséra Petra Kracika je určena divákům, které uspokojí pohled na barevnou hýřivost historických oděvů a známé tváře - v hlavních rolích se představí herecky nevýrazné Zuzana Slavíková a Jitka Čvančarová. Ničeho víc se pod Palmovkou diváci nedočkají.

Mirka Spáčilová píše v Mladé frontě Dnes o novém filmu režiséra Jiřího Vejdělka s Ivanem Trojanem v hlavní roli, Václav. Duševně nemocný titulní hrdina filmu se liší od známého Otíka z komedie Vesničko má středisková i od amerického Rain Mana; jde spíše o nezralého poťouchlíka než o vyloženého ubohého cvoka. To filmu podle Spáčilové prospívá. Snímek z venkovského prostředí je dobře napsaný, natočený i zahraný. Celkově ho kritička hodnotí sedmdesáti procenty.

Mladá fronta Dnes píše dále o mladém dramatikovi Petru Kolečkovi. Třiadvacetiletý autor má tento týden na programu tři premiéry. V New Yorku se ve scénickém čtení včera představila jeho hra Britney Goes to Heaven, pozítří se chystá první uvedení jeho novinky Láska vole! v pražském Divadle Disk a v pátek ho čeká premiéra hry Zlatý prsten Jana Třísky v A studiu Rubín.

V Mladé frontě Dnes čteme ještě o fotografické knize Jana Saudka Národní divadlo 2006/2007. Josef Chuchma ji hodnotí šedesáti procenty, uvádí, že jde spíše o Saudkovu knihu, než o knihu o Národním divadle. V podtitulu článku dokonce píše, že Jan Saudek popustil uzdu exhibicionismu.

Lidové noviny otiskují velký rozhovor se spisovatelem Vladimirem Vertlibem, který se narodil v Leningradě a nyní žije v Salcburku. Ondřej Horák jej připravil u příležitosti vydání českého překladu jeho prvotiny Vyhoštění.

autor: Martin Luhan
Spustit audio