04. 11. 2008

4. listopad 2008

Světoví spisovatelé se zastali Milana Kundery v kauze udání Miroslava Dvořáčka. Na svých zpravodajských stranách informují o prohlášení jednácti autorů, mezi nimiž jsou i čtyři laureáti Nobelovy ceny, všechny sledované deníky. Lidové noviny publikují zprávu již na titulní straně, v kulturní rubrice pak otiskují celý text prohlášení.

Kulturní strana Lidových novin přináší dále recenzi Jany Machalické, která se věnuje nedělnímu představení uvedenému v Divadle na Vinohradech v rámci Pražského divadelního festivalu německého jazyka - soubor Müncher Kammerspiele uvedl Manželství Marie Braunové. Film Rainera Wernera Fassbindera z roku 1979 převedl režisér Thomas Ostermeier do dramatické podoby a podle kritičky mu dodal novou aktuálnost. Machalická uvádí, že režisér se projevil velmi vynalézavě a nechybí mu sarkastický humor, celkově udílí inscenaci čtyři z pěti možných hvězdiček.

Lidové noviny nabízejí dále rozhovor Daniely Iwashita s vlámským spisovatelem Geertem van Istendaelem. Redaktorka jej připravila u příležitosti vydání autorovy knihy esejů Moje Nizozemsko, již přijel van Istendael do České republiky osobně představit.

Lidové noviny informují o cyklu Českého rozhlasu 3 Vltava "Ferdinand Vaněk v hlavní roli", v jehož rámci uvede naše stanice ve čtvrtek ve dvacet hodin unikátní nahrávku aktovky Václava Havla Vernisáž v hlavní roli s Karlem Krylem.

Krátce se Lidové noviny věnují úmrtí peruánské zpěvačky Ymy Sumac, která se proslavila především mimořádným hlasovým rozsahem. Zemřela v sobotu v Los Angeles ve věku 86 let. Tuto zprávu otiskuje také Právo a Mladá fronta Dnes.

Kulturní strana Mladé fronty Dnes přináší dále recenzi slovenského filmu Návrat čápů, jejíž autorkou je Mirka Spáčilová. Oceňuje snímek pouhými čtyřiceti procenty, drama přichází ke slovu prý až v poslední čtvrthodině, což je pozdě. Titulek článku hlásá "Ani Brzobohatý čápy nespasil" a odkazuje na výkon českého herce Radoslava Brzobohatého.

Dvojnásobného ocenění, tedy osmdesáti procent, se dočkala od recenzenta Mladé fronty Dnes Josefa Chuchmy výstava nazvaná prostě "Bohumil Šťastný: Fotografie". Expozici fotografa, který spoluvytvářel obrazové milieu první republiky, považuje Chuchma za dokonalou ukázku smyslu a účelu pražské Galerie Josefa Sudka. Tkví totiž v tom, že umožňuje vystavovat díla z depozitářů Uměleckoprůmyslového muzea, na něž se již zapomíná a jež by jinak už nejspíš zapadala prachem.

Ještě jednou se na kulturních stránkách dnešních vydání novin objevuje slovenský film. Zbyněk Vlasák připravil pro Právo rozhovor se scenáristkou Zuzanou Liovou. Hovoří mimo jiné i o snímku Slepé lásky, jež je v širší nominaci na Oscara. V dalším článku Práva se pak dočteme o jeho konkurentu v boji o cenu za neanglicky mluvený film - Karamozových Petra Zelenky.

Radmila Hrdinová hodnotí v Právu Mozartovu operu La finta giardiniera v podání Národního divadla. Inscenaci režisérského páru Ursel a Karla-Ernsta Herrmannových považuje za nejlepší, co opera Národního divadla uvedla od La clemenzy di Tito, kterou na pražské scéně uvedli tíž režiséři. Hrdinová vychvaluje především scénografii a herecké výkony.

Magdalena Čechlovská píše v Hospodářských novinách o dnešním udílení Ceny Jindřicha Chalupeckého pro výtvarnémo umělce do 35 let. Finalisty jsou Zbyněk Baladrán, Ondřej Brody, Radim Labuda, Tomáš Moravec, Jiří Skála a Evžen Šimera.

autor: Martin Luhan
Spustit audio