04. 07. 2008

4. červenec 2008

Většinu prostoru v tisku vyhrazeného kultuře zaujímají informace o Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. Právo již na titulní straně otiskuje část exkluzivního rozhovoru s Robertem De Nirem, zbytek výpovědi amerického herce, režiséra a producenta najdeme uvnitř listu na zpravodajské straně. Věra Míšková píše v kulturní rubrice pak o zahajovacím snímku Co se vlastně stalo a představuje i další zástupce v přehlídkové soutěži, především české. Hospodářské noviny na kulturní straně představují dramaturgii festivalu, Irena Zemanová v podtitulku uvádí, že se zaměřuje na Evropu a debutující tvůrce. Na straně věnované zábavnímu průmyslu přibližuje atmosféru ve Varech a nastiňuje očekávání organizátorů přehlídky. Viliam Buchert připravil pro Mladou frontu Dnes celostránkový rozhovor s prezidentem filmového festivalu Jiřím Bartoškou. Mirka Spáčilová píše v kulturní příloze Mladé fronty Dnes scéna o dnes ve Varech premiérovaném výpravném filmu režiséra Juraje Jakubiska Bathory. K podrobnému článku připravila také představení jednotlivých rolí i herců, kteří je ve snímku o Alžbětě Bathoryové, Čachtické paní, ztvárňují. I Lidové noviny upozorňují na zahájení karlovarské přehlídky na své titulní stránce. Festivalu věnují speciální dvoustranu, která nabízí například rozhovor s režisérem znělky Ivanem Zachariášem, přehled hudebních vystoupení, které jsou do programu zahrnuty a pochopitelný seznam hvězd, které se do Karlových Varů chystají.

Martina Faltýnová píše v Lidových novinách o výstavě romského umění Ztracený ráj, která je k vidění v Muzeu Kampa. Meda Mládková spolu s kurátorkou Noemi Smolíkovou pro ni vybraly díla tvůrců z Maďarska, Rumunska, Francie, Španělska, Velké Británie a dalších zemí Evropy.

V Mladé frontě Dnes v příloze scéna najdeme také článek věnovaný expozici Jána Mančušky, jednoho z nejčastěji vystavujících českých umělců v zahraničí. Jeho výstava nazvaná Jihozápadní sloup a jeho stín je k vidění v pražském Tranzitdisplayi. Expozici představuje v rozhovoru sám autor.

Mladá fronta Dnes připravila jednu neobvyklou specializovanou přílohu - českéhrady.cz - jež je zaměřena na hudební festival, který bude o prázdninách putovat po Točníku, Kunětické hoře, Švihově a Bezdězu.

Právo píše o dění na festivalu Rock for People, který se letos odehrává v Hradci Králové. Mimo jiné článek upozorňuje na program pro děti, který organizátoři připravili.

Terezie Zemánková se v Právu věnuje výstavě, kterou nabízí soběslavská Galerie v kostele Svatého Marka. K vidění jsou plastiky a obrazy sochařky Jindry Vikové.

Radmila Hrdinová hodnotí v tomtéž listě inscenaci adaptace románu Brama Stokera Dracula v podání souboru divadla Aqualung. Dnes naposledy se inscenace režisérů Pavla Kheka a Martina Vokouna hraje na lodi Tajemství kotvící v pražských Holešovicích.

V Hospodářských novinách Na straně věnované knihám najdeme pojednání Vojtěcha Čepeláka o fantastické a sci-fi literatuře. Pod ním pak ukázky z děl Geoffa Rymana Airnet a Miroslava Žambocha Koniáš: Muž na stezce.

autor: Martin Luhan
Spustit audio