04. 07. 2007

4. červenec 2007

Podobně jako v minulých dnech i dnes je na kulturních stranách deníků nejčastějším tématem dění na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech.

V Hospodářských novinách představuje Irena Zemanová dva filmy, které si odnesly nejvýznamnější ocenění z evropské festivalové scény. Největší pozornost poutá ve Varech vítěz z Cannes - rumunské drama "Čtyři měsíce, tři týdny a dva dny". V rámci sekce Horizonty, v níž se představují vítězné filmy z festivalů v Benátkách a Berlíně, je k vidění snímek "Tujino manželství" čínského režiséra Wang Quan'ana, který získal berlínskou hlavní cenu - Zlatého medvěda.

Marek Čech v Hospodářských novinách a Mirka Spáčilová v Mladé frontě Dnes píší o české premiéře filmu Quentina Tarantina "Grindhouse: Auto zabiják", která je nachystána na dnešní půlnoc. Děj není nejdůležitější částí snímku, Marek Čech ho shrnuje do věty: "Psychopatický maniak za pomoci svého auta opakovaně vraždí mladé půvabné dívky:" Oba recenzenti se shodují na tom, že akčních prvků využil Tarantino tentokrát neobvykle málo, dobře však vystihuje holčičí charaktery a celkově vzato ženský svět.

Lidové noviny otiskují článek Dariny Křivánkové, která píše o sekci Nový Hollywood, která na karlovarském festivalu představuje americké filmy ze sedmdesátých let. Filmy Harold a Maud, Poslední filmové představení, Dvouproudá asfaltka, Špinavé ulice nebo Rozhovor plní ve Varech sály, přestože jde o tituly, které vznikly před pětatřiceti lety. Předseda festivalové poroty Peter Bart se k těmto filmům vyjádřil takto: "Režiséři tehdy chtěli provokovat a vést dialog s obecenstvem, snímky filmařů tehdejší generace měly přímý vliv na to, jak lidé smýšleli o životě. Dnes filmy vytvářejí vkus publika, místo aby ho reflektovaly." Také v Mladé frontě Dnes najdeme zmínku o amerických klasických filmech. Vyjadřuje se k nim jejich představitelka, kráska z dob, kdy nahota šokovala, Cibyll Shepherdová.

Právo přináší rozhovor Věry Miškové s hercem Budem Cortem, který v Karlových Varech zaznamenal úspěch se snímkem Harold a Maud režiséra Hala Ashbyho. Cort mimo jiné v rozhovoru vyjadřuje přesvědčení, že dnešní mladé režiséry zajímají jen zvláštní efekty a člověk se jako herec při práci cítí osaměle.

Ještě jedna zpráva v tisku se tématu kinematografie věnuje. Vladimíra Šumberová píše v Mladé frontě Dnes o včerejší londýnské premiéře pátého filmu o mladém kouzelníkovi - "Harry Potter a Fénixův řád". Dále v článku také připomíná, že poslední sedmý díl knižní série má v anglickém originále vyjít jednadvacátého července.

V Lidových novinách najdeme velký rozhovor Ondřeje Horáka s britským prozaikem Julianem Barnesem. Jeho nový román Arthur & George vychází právě v českém překladu.

Marta Švagrová se také v Lidových novinách rozepisuje o chystané generální rekonstrukci Karlova mostu. Ta by, po čtyřiadvaceti letech dohadů, měla být zahájena letos. Zajímavostí je, že magistrát usiluje o znovuotevření některého lomu permokarbonických arkóz, tedy o obnovení těžby v původním nalezišti materiálu, jehož parametry jsou pro použití na Karlově mostě optimální.

Ve Festival Parku v Hradci Králové bude dnes oficiálně zahájena hudební přehlídka Rock for People. Informaci o ní přináší Právo.

autor: Martin Luhan
Spustit audio