03. 02. 2009

3. únor 2009

Kulturní i zpravodajské stránky dnešních vydání hlavních českých deníků informují o výstavě nejvyšších státních vyznamenání 27 členských zemí Evropské unie. Je otevřena v pražském Hrzánském paláci do 1. března. K vidění je samozřejmě český Řád bílého lva, francouzský Řád čestné legie a třeba také vzácné dánské vyznamenání Řád slona.

Lidové noviny přinášejí rozhovor s literárním historikem Michalem Přibáněm, kterému vyšla v nakladatelství Host kniha Prvních dvacet let, zabývající se českým literárním exilem v letech 1948-1968. Redaktor Ondřej Horák s autorem mluvil především o historických a literárních souvilostech tehdejší české exilové tvorby.

David Drozd recenzuje v Lidových novinách Shakespearova Hamleta v inscenaci brněnského divadla Husa na provázku. Režisér Jan Mikulášek uvozuje hru ironizující sekvencí, v níž se představí klíčové momenty příběhu za doprovodu pozapomenuté písně Karla Gotta "Táto, zůstaň aspoň do Vánoc". Provázkovská verze Hamleta je podle kritika mimo čas, mimo všechny politické aspekty hry a je soustředěná na ryze rodinné drama. V závěrečném hodnocení udílí Drozd inscenaci Hamleta tři z pěti možných hvězdiček.

Lidové noviny otiskují dále recenzi retrospektivní výstavy obrazů malíře Ivana Bukovského v příbramské Galerii Františka Drtikola. Eva Janáčová označuje Bukovského za bytostného figuralistického malíře, jeho tvorba pak patří k tomu nejlepšímu, co může současné české umění nabídnout. Výstavu Ohlédnutí hodnotí čtyřmi hvězičkami.

Vojtěch Rynda se na téže straně Lidových novin vrací k nominačnímu večeru Českých lvů. Vystoupení moderátorek Ester Kočičkové a Ivy Pazderkové považuje za trapné, především však vyčítá České filmové a televizní akademii strnulost ve výběru kandidátů na ceny a výraznou podporu mainstreamu.

Jana Kačurová píše v tomtéž listě o padesátém výročí tragického úmrtí mladých amerických rokenrolových hvězd Buddyho Hollyho, Ritchieho Valense a J. P. "The Big Poppera" Richardsona.

Lidové noviny připomínají i další výročí ze světa hudby - podobně jako naše Mozaika a nejen ona informují o tom, že Felix Mendelssohn Bartholdy se narodil právě před dvěma sty lety.

Magdalena Čechlovská píše v Hospodářských novinách o výstavě Jaroslava Róny, jehož díla představuje pražská Galerie Roberta Guttmanna. Článek o expozici jednoho z Tvrdohlavých nadepisuje recenzentka titulkem "Róna zakrývá beznaděj útulností".

Marie Reslová připravila pro kulturní stranu Hospodářských novin hodnocení inscenace Pan Kaplan má třídu rád, kterou uvedlo Divadlo ABC v úpravě a režii Miroslava Hanuše. Tato školní taškařice podle kritičky dokazuje, že inteligentní zábava není nonsens, ale životaschopný žánr.

Právo informuje o chystané vídeňské výstavě Alfonse Muchy, která bude, při příležitosti letošního 70. výročí jeho úmrtí, od 13. února otevřena v Dolním Belvederu.

František Cinger píše v Právu o nové poetické knize španělské básnířky Clary Janésové Oféliin hlas.

Mirka Spáčilová hodnotí v Mladé frontě Dnes dva rodinné filmy, které jsou nově uváděny v kinech. Příběh o Zoufálkovi dostává 60%, Pohádky na dobrou noc pak 40%.

autor: Martin Luhan
Spustit audio