03. 01. 2008

3. leden 2008

V dnešním tisku se můžeme dočíst o novém filmu režiséra Ridleyho Scotta Americký gangster. Recenzent Hospodářských novin Marek Čech označuje toto mafiánské drama za favorita oscarové sezony. Sehraný herecký tým a režisérův řemeslný perfekcionalismus tvoří z Amerického gangstera jeden z nejlepších filmů uplynulého roku. Věra Míšková v Právu píše, že se historka založená na skutečných postavách vleče velmi zvolna a poněkud nepřehledně. Závěr však napětí obsahuje, navíc představitelé hlavních rolí, Denzel Washington a Russell Crowe, předvádějí výkony, které stojí za vidění.

Hospodářské noviny píší o chystaném koncertu dvou světově respektovaných zpěvaček a zároveň sester, Idy Kelarové a Ivy Bittové. Společně si zaswingují v sobotu v pražské Lucerně za doprovodu mnoha hostů, mimo jiné newyorského kontrabasisty Georgie Mraze a slovenské jazzové zpěvačky Miriam Bayle.

Na kulturní straně Hospodářských novin najdeme ještě krátkou zmínku o tom, že ředitel Divadla Archa Ondřej Hrab potvrdil informaci o květnovém uvedení nové hry Václava Havla Odcházení. Do hlavních rolí budou obsazeni Dagmar Havlová a Jan Tříska.

Za herecký koncert považuje recenzentka Práva Radmila Hrdinová inscenaci Divadla Ungelt Ledňáček. Protagonisté - František Němec, Alena Vránová a Petr Kostka - jsou herecky perfektní, inscenace režiséra Ladislava Smočka nutí diváky slzet smíchy i dojetím. Hra Williama Douglase Homea je konverzační komedie vybroušeného, suchého anglického humoru, neboli, jak píše Hrdinová, staré dobré divadlo.

Novou knihu Petra Síse "Zeď: Jak jsem vyrůstal za železnou oponou" přibližuje v Právu Kateřina Farná. Symbolický příběh o posedlosti hudbou a malováním, o vládě ideologie, tíze dějin a potřebě svobody podává autor žijící od osmdesátých let v Americe jednoduchou, přitom výživnou formou.

Alice Horáčková v Mladé frontě Dnes píše o knize Roalda Dahla Matylda, která vychází poprvé v českém překladu. Dílu pro děti, které je však úsměvně cynické a v lecčem připomíná norský film Kurz negativního myšlení, udílí osmdesát procent.

Oficiální distribuční premiéru má dnes dokumentární film Jan Saudek o dvaasedmdesátiletém kontroverzním fotografovi. Darina Křivánková v Lidových novinách o snímku uvádí, že z něj čiší touha po prvoplánové skandálnosti, režisér postrádá dychtivost dobrat se alespoň relativní hloubky, byť je sám jistě přesvědčen o opaku. Jan Saudek zůstává věrný své celoživotní póze okázalého outsidera, režisér Adolf Zika pak neskrývá, že je obdivovatelem jeho práce, Křivánková považuje dokonce film za prodchnutý adoračním tónem. Celkově udílí portrétu dvě z pěti recenzentských hvězdiček.

V přehledu novinek Mirky Spáčilové, který najdeme v Mladé frontě Dnes, získal dokument Jan Saudek šedesát procent. Film Americký gangster hodnotí Spáčilová sedmdesáti procenty a drama režiséra Nikolaeva ...a bude hůř pak šedesáti procenty.

Kateřina Hejdová připravila pro Mladou frontu Dnes článek o novém vydání slavného alba skupiny U2 Joshua Tree.

V denících najdeme také zprávy o úspěších televizních pořadů přelomu roku. Štědrý den opanovala Shrekoleda, silvestrovský večer pořad Novy Humor na scénu a novoroční soutěž vyhrály Pelíšky České televize.

autor: Martin Luhan
Spustit audio