02. 11. 2007

2. listopad 2007

Španělský kytarista Paco de Lucia vystoupí dnes se svou kapelou v pražském Kongresovém centru v rámci festivalu Kytara napříč žánry. Krátce to na svých kulturních stranách zmiňují Právo a Mladá fronta Dnes. Ondřej Konrád se v Hospodářských novinách tomuto hudebníkovi věnuje podrobněji. Rozepisuje se také o vývoji flamenka, stylu, kterého se Paco de Lucia, vlastním jménem Francesco Sánchez Gomez, od dětství drží, přestože se nebrání inovativním záletům za hranice žánru. Konrád píše, že tento kytarový virtuos změnil podobu lidové muziky, přivedl flamenco do "vážných" sálů a povýšil jej na úroveň koncertní hudby.

Ředitel Letní filmové školy v Uherském Hradišti a umělecký ředitel Asociace českých filmových klubů, Jiří Králík, byl odvolán ze svých funkcí. Zprávu přinášejí Hospodářské noviny a Právo. Důvodem pro jeho nucený odchod byly špatné výsledky hospodaření za dobu jeho činnosti. Letošní Letní filmová škola skončila ztrátou 3,6 milionů korun. Podle Asociace nese za dluh plnou odpovědnost právě Králík, podle bývalého ředitele však za odvoláním stojí jeho kritika a neochota ustoupit od vlastního názoru.

Nina Vangeli píše v Hospodářských novinách o tanečním představení skupiny Nanohach s názvem Resonance. Námětem choreografie Michala Záhory je mystika ženství, představitelkami hlavních úloh jsou Lea Čapková, Dagmar Chaloupková a Andrea Lamešová. Recenzentka uvádí, že tanečnice se svými rolemi splynuly, navozují měkký, ženský projev; Záhora projevil citlivost pro individuální odstíny tanečnic, přesto však má choreografii pevně pod kontrolou.

V Lidových novinách najdeme rozhovor Dity Kopáčové Hradecké s dirigentem Tomášem Netopilem. Mladý dirigent, který má zkušenosti se zahraničními tělesy, hovoří mimo jiné o svém včerejším debutu s Českou filharmonií.

Na téže straně Lidových novin píše Jindřiška Bláhová o americkém dokumentu kontroverzního režiséra Michaela Moora Sicko. Film je kritkou amerického zdravotního systému, jde tedy o tematiku složitou, přesto však nelze Moorovu zpracování upřít vtip, chytlavost a přesvědčivost. Kritička Bláhová hodnotí celkově snímek třemi z pěti možných hvězdiček.

Z Lidových novin upozorním ještě na článek Heleny Havlíkové, v němž se recenzentka věnuje opeře Boris Godunov v nastudování Janáčkovy opery Národního divadla Brno. Podání dirigenta Jana Zbavitele je sice precizní, naproti tomu v něm však chybí napětí a vyostření kontrastů. Režie Ingy Levantové se hemží nelogičnostmi, celý děj je přenesen do soudobého totalitního režimu socialistického typu. Inscenaci však zachraňují sólisté a sbor, Havlíková vyzdvihuje výkony Jevhena Šokala, Václava Málka, Petra Levíčka, Jiřího Sulženka a Jana Hladíka. Celkově hodnotí kritička operu třemi z pěti recenzentských hvězdiček.

Vladimír Říha píše v Právu o albu pěvkyně Magdaleny Kožené Ah! Mio Cor. Nahrávku arií Georga Friedricha Händela přichystala Kožená s italským Venice Baroque Orchestra.

Právo otiskuje dále rozhovor Jaroslava Špuláka se zpěvačkou Jitkou Zelenkovou u příležitosti vydání jejího nového alba Moje Vánoce.

autor: Martin Luhan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.