01. 07. 2008

1. červenec 2008

Včerejším představením Lysistraty v podání Semaforu skončila přehlídka Divadlo evropských regionů. Za čtrnáctým ročníkem festivalu se ohlíží v Hospodářských novinách Petr Pavlovský. Uvádí, že divákům bylo nabídnuto čtvrt tisícovky představení, z nichž za nejlepší označuje Evžena Oněgina v inscenaci ostravského divadla Petra Bezruče. Ze zahraničních souborů vyzdvihuje Divadlo U mostu z uralského Permu. Divadlo evropských regionů hodnotí také Kateřina Kočičková, redaktorka Mladé fronty Dnes. Ve svém článku mimo jiné píše, že celkový počet návštěvníků byl devětašedesát tisíc. Festival souhrnně oceňuje devadesáti procenty.

Na téže straně Mladé fronty Dnes najdeme článek Kateřiny Hejdové nadepsaný "Vega přiveze Krásu a zločin". Informuje o dnešním pražském koncertě americké písničkářky Suzanne Vega.

Martina Buláková píše v Mladé frontě Dnes o menší expozici několika obrazů Václava Brožíka, která je k vidění v pražské Galerii České pojišťovny.

Tentýž list také přináší zprávu o chystaném premiérovém provedení oratoria Mojžíš skladatelky Sylvie Bodorové. Uskuteční se ve čtvrtek v rámci festivalu Smetanova Litomyšl.

Hospodářské noviny a krátce také Mladá fronta Dnes informují o opeře Moucha autora Davida Cronenberga a skladatele Howarda Shora, kterou zítra uvede pařížská opera. Filharmonický orchestr Francouzského rozhlasu provede tuto adaptaci původně filmového hororu pod vedením dirigenta Plácida Dominga.

Lidové noviny otiskují článek Aleše Opekara, který se věnuje multižánrovému hudebnímu festivalu Glastonbury. Mimo jiné zmiňuje, že zde vystoupila také Markéta Irglová s projektem Swell Season.

Jana Machalická připravila pro Lidové noviny ve velkém článku sumář uplynulé divadelní sezony. Za nejvýznamnější události a jevy ročníku 2007/8 považuje především premiéru hry Václava Havla Odcházení v režii Davida Radoka, viditelný propad Národního divadla, růst Divadla Komedie a posléze také spory o financování pražské kultury.

Festival Rock for People zve své návštěvníky od třetího července do Hradce Králové. Krátce o něm informují Lidové noviny.

Ondřej Horák hodnotí v tomtéž listě prvotinu prozaičky Báry Gregorové. Podle recenzenta vzbuzuje její dílo Kámen - hora - papír vyšlé v rámci edice Fresh nakladatelství Labyrint naděje. Jako debut považuje dílo autorky dosud známé spíše jako překladatelky z polštiny za vynikající a vyjadřuje své mínění čtyřmi z pěti možných udílených hvězdiček.

I Právo se věnuje souhrnně divadlu. Radmila Hrdinová v deníku píše o tom, co se hraje na letních scénách. Píše například o Letních shakespearovských slavnostech, Metropolitním létě hereckých osobností, Donu Giovannim inscenovanou ve Stavovském divadle nebo o Loketském kulturním létě.

Vojtěch Čepelák hodnotí v Právu komix Švýcara Frederika Peeterse Modré pilulky.

autor: Martin Luhan
Spustit audio