Zemřela spisovatelka Hana Androniková

21. prosinec 2011

V úterý 20. prosince zemřela spisovatelka Hana Androniková. Podlehla těžké nemoci ve věku pouhých 44 let. Do povědomí veřejnosti se zapsala románem Zvuk slunečních hodin (Odeon 2001), který získal Literární cenu Knižního klubu za rok 2001. V roce 2002 následovala cena Magnesia Litera v kategorii Objev roku.

Je autorkou souboru povídek Srdce na udici (Petrov 2002), příběhů několika postav, jež samy vyprávějí čtenáři o svých životech a peripetiích. Každá z nich má svůj vlastní způsob, jak řešit životní krizi. V roce 2010 vydalo nakladatelství Odeon její autobiograficky laděnou prózu Nebe nemá dno. Děj se z větší části odehrává v jihoamerické džungli, kam se hrdinka knihy vydává poté, co jí je diagnostikována rakovina. V myšlenkách se zabývá svou nemocí, která má v současnosti stále ještě synonymum „smrt“. Její rozpoložení ovlivňuje i pomalé umírání otce v kómatu. Putováním v divočině se snaží vyrovnat s nastalou situací.

Androniková přispívala také do sborníků, např. Pohádky z Moravy (2004), Schůzky s erotikou (2005) či Ty, která píšeš (2008). Spolu s Janou Svobodovou napsala pro Divadlo Archa divadelní hry Tanec přes plot (2008), Pakosti a drabanti (2010) a Šašci, špioni a prezidenti (2010).

V roce 2003 uvedl Český rozhlas Olomouc dramatizaci povídky Totál rektál ze souboru Srdce na udici. V brněnském studiu vznikla podle románu Zvuk slunečních hodin desetidílná četba na pokračování.

Hana Androniková letos obdržela Cenu čtenářů Magnesia Litera 2011.

autor: dw
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.