Zemřel Waldemar Matuška

30. květen 2009

Česká populární hudba přišla o jednu z největších hvězd. Na Floridě v sobotu zemřel Waldemar Matuška. Příčinou úmrtí 76letého umělce byl zápal plic a selhání srdce. ČTK to sdělila Matuškova rodina. Poslední rozloučení s jedním z nejoblíbenějších českých zpěváků 60. až 80. let se podle záměrů rodiny uskuteční v Praze.

Jeho dlouhou kariéru lemovala nejenom úctyhodná plejáda dodnes oblíbených písniček, ale rovněž úspěšná divadelní angažmá v Semaforu a později v Rokoku, i několik zajímavých filmových rolí. V posledních letech žil spolu s manželkou Olgou Blechovou v USA.

Waldemar Matuška, který se narodil 2. července v roce 1932 v Košicích, na konci 60. let v knižně vydaném, volně komponovaném rozhovoru s Ivanem Foustkou svérázně bilancoval nejpozoruhodnější období své kariéry:

"Nejhorší na tom je, že ti to všecko vždycky tak nějak ujede pod rukama. Buď nám to pomalu myslí, nebo já nevím... Než si stačíš uvědomit: Teď je to hezký!... Tak ono už to "teď" je zase včera nebo loni nebo prostě dávno. To byly třeba děsně krásný roky, o kterejch jsem ti teď povídal, ale člověk to bral jako samozřejmost. Musí to tak bejt a bude to tak navždycky. A ono ne! Najednou to bylo pryč, hotovo a šmytec! Nikdy už to nebude! Znáš to, když jsme se jako kluci vozili na saních z kopce. Než si stačíš uvědomit, jak to pěkně jede, už seš dole pod kopcem a už to zase nejede a je po svezení!"

V době, kdy takto hovořil, měl již vyučený sklář Waldemar Matuška zkušenosti z amatérských scén, ale především nesmírně úspěšné působení v Semaforu (např. hry Člověk z půdy a Zuzana je sama doma), plejádu hitů od autorské dvojice Suchý-Šlitr, později významné angažmá v Rokoku i zajímavé filmové role.

Logo

Od roku 1969 sice občasně hostoval v různých divadlech - třeba v činohře Národního ve hře Na pravici Boha Otce, vystupoval v řadě televizních pořadů (Dobrý večer s Waldemarem a jiné), avšak nejvíce se věnoval s poněkud jiným repertoárem koncertování s countryovou skupinou KTO a zpěvačkou Olgou Blechovou. S ní v roce 1986 odešel do Spojených států, odkud se po změně režimu do České republiky ke svým četným příznivcům vracel.

Naposledy Matuška přijel v roce 2007. 2. července, v den svých 75. narozenin, v pražském divadle Ta Fantastika naposledy vystoupil před publikem v Česku.

Výběr písní: Tereza, Jó, třešně zrály, Ach, ta láska nebeská (s Evou Pilarovou), To se nikdo nedoví (s Helenou Vondráčkovou), Růže z Texasu, Slavíci z Madridu, Sbohem, lásko, Písnička pro Zuzanu, Když máš v chalupě orchestrion nebo Jen se přiznej, že ti scházím.

Výběr filmů: Sedmý kontinent (1960), Limonádový Joe (1964), Kdyby tisíc klarinetů (1964), Fantom Morriswillu (1966), Hotel pro cizince (1966), Ta naše písnička česká (1967), Všichni dobří rodáci (1968), Svatby pana Voka (1970), Noc na Karlštejně (1973) či Trhák (1980).

Přečtěte si také:
S Waldemarem Matuškou nejen o hurikánech na Floridě
Matuška krajanům

autoři: mkp , jze , Jiří Kasal
Spustit audio