Zemřel slavný operní pěvec Luciano Pavarotti

6. září 2007

Slavný italský pěvec Luciano Pavarotti zemřel. Oznámily to světové agentury s odvoláním na Pavarottiho manažerku. Zdravotní stav jedenasedmdesátiletého umělce se ve středu zhoršil a Pavarotti musel být převezen na onkologickou kliniku nemocnice v Modeně. Byl prý v bezvědomí a selhávaly mu ledviny.

Pavarotti byl dlouhodobě nemocný. Vloni v červenci podstoupil v New Yorku operaci, při níž mu lékaři odstranili nádor na slinivce. Od té doby přestal vystupovat na veřejnosti.

Do nemocnice musel vrátit letos v srpnu kvůli vysokým horečkám. Lékaři ho propustili 25. srpna po dvou týdnech léčby a vyšetření. Včera se jeho stav prudce zhoršil a v časných ranních hodinách zemřel ve svém domě v Modeně.

Logo

"Mistr bojoval dlouhou, těžkou bitvu proti rakovině slinivky, která si nakonec vzala jeho život," uvedla v prohlášení zaslaném agentuře AP Pavarottiho manažerka Terri Robsonová. Pěvec podle ní zůstával optimistický až do konce.

Podle italské televizní stanice RAI se novinka o Pavarottiho skonu již rozšířila po celé Modeně a policisté a četníci proto kolem domu umělce vytvořili kordon, aby usměrňovali lidi, kteří přišli vzdát operní hvězdě poctu.

Od svého debutu v roce 1961 se Pavarotti stal nejobdivovanějším a nejuznávanějším tenorem všech dob. Hlas zdědil po otci, modenském pekaři, právě od něj slýchal první italské árie a písně. Mezinárodní věhlas mu nepřinesla nejen brilantní technika a jeho pověstné vysoké "C", ale především emotivní podání partů, dokonalá barva, síla a jedinečnost jeho hlasu.

Logo

Nejvíce se Pavarotti proslavil např. projektem "Tři tenoři", v jehož rámci zpíval společně se svými slavnými kolegy Plácidem Domingem a Josém Carrerasem. Jejich společné turné i nahrávky měly obrovský celosvětový úspěch a pomohly k nebývalé popularizaci klasické hudby.

Pavarottiho hlas dokázal v roce 1993 přilákat půl milionu fanoušků do newyorského Central Parku. Posluchači v Česku mohli tohoto operního pěvce naposledy naživo slyšet v roce 2005, kdy v Praze vyprodal 10.000 míst vysočanské Sazka arény. Šlo o jeho druhý pražský koncert.

autoři: nah , dka , jma
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.