Zemřel rozhlasový režisér Jiří Horčička

27. březen 2007

Český rozhlas s politováním sděluje, že dne 27. 3. 2007, v den svých osmdesátých narozenin, zemřel významný rozhlasový režisér Jiří Horčička.

Jiří Horčička zasvětil rozhlasu celý svůj tvůrčí život. Jako dětský herec účinkoval už v roce 1937 v inscenacích režiséra M. Dismana, který se stal jeho prvním učitelem. Po válce začal studovat režii na nově vzniklé Divadelní fakultě AMU u E. F. Buriana, studium však nedokončil a v říjnu 1948 nastoupil do svého jediného celoživotního zaměstnání jako režisér Československého rozhlasu.

V druhé polovině 50. let se společně s dramaturgyní J. Strejčkovou podílel na hledání a konstituování nové podoby radiofonní inscenace. Přelomová v tomto směru byla Čapkova Válka s mloky z roku 1958, která se do dnešního dne dočkala ve vysílání ke třem desítkám repríz. Horčička koncipoval s využitím tehdejších moderních technologií radiofonní inscenaci jako dynamickou akustickou montáž. Mistrovství ve využití rozhlasových prostředků dosáhl později v oblasti stereofonie.

V šedesátých letech, kdy byl rovněž šéfrežisérem Českého rozhlasu, se významně zasloužil o vysoké mezinárodní uznání původní české rozhlasové hry. Spolupracoval s vynikajícími českými dramatiky L. Aškenazym, M. Uhdem, J. Ptáčkem, I. Vyskočilem, K. Copem, P. Kohoutem a dalšími. Za inscenaci Aškenazyho hry Bylo to na váš účet získal Cenu italského rozhlasu a televize na mezinárodní rozhlasové přehlídce Prix Italia, jeho inscenace Stehlíkovy Linky důvěry a Vilímkova Neodvratného skonu maratonského běžce získaly hlavní cenu Prix Italia v letech 1966 a 1968. V šedesátých letech hostoval J. Horčička s díly českých autorů v řadě evropských rozhlasů.

Jiří Horčička

Normalizační vedení Českého rozhlasu se snažilo dát Jiřímu Horčičkovi výpověď. Nakonec se režisérovi podařilo ve svých milovaných studiích zůstat i za tu cenu, že točil drobné literární pořady a díla marginálního významu. V osmdesátých a devadesátých letech vytvořil několik monumentálních několikadílných inscenací velkých děl klasické literatury, zejména Tolstého Válku a mír, Bulgakovova Mistra a Markétku a Werfelových Čtyřicet dnů. Svou tvůrčí práci uzavřel v roce 2001 pěti díly Lázňovského ságy o Merlinovi a Artušově stolci.

Jiří Horčička je podepsán pod stovkami rozhlasových realizací a inscenací, pracoval s pěti generacemi českých herců, byl rozhlasovým objevitelem a pedagogem, podílel se významně na vývoji české slovesné a dramatické kultury a svou prací obohatil akustickou paměť národa.

Jeho odchodem ztrácí česká kultura, a také rozhlas, osobnost, která je výrazně formovala.

Jiřího Horčičku dnes od 17.00 připomene Český rozhlas 2 - Praha mimořádným uvedením již zmiňované rozhlasové hry Ludvíka Aškenazyho Bylo to na váš účet v hlavní roli s Karlem Högerem, která získala ocenění v soutěži Prix Italia 1964. Po celý den budou k uctění památky zesnulého režiséra vyvěšeny na budově Českého rozhlasu smuteční prapory.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.