Zdravě v hlavě neboli Zdravý životní styl začíná v naší hlavě

18. leden 2016

O zdravém životním stylu, co vše do něj patří a proč je dobré a vhodné náš životní styl upravit tak, abychom v dobré kondici a ve zdraví žili co nejdéle, toho víme spoustu. Častým problémem ale bývá tyto zásady „zasadit“ do našeho každodenního života.

Jak na to, co bychom měli změnit, kolik změn náš životní styl unese a co vše tak naučíme naše děti? Na tyto otázky odpovídal v pondělním vysílání pořadu Atrium RNDr. Pavel Suchánek, odborník na zdravou výživu a pohybovou aktivitu. Romana Růžičková se ptala i na souvislost stravování a psychické pohody. Ta se pak odráží v soužití celé rodiny.

Zdravý životní styl je jako kulička

„Když se mě lidé ptají, co vše patří do zdravého životního stylu a co je důležitější, jestli zdravá strava, pohyb nebo psychická pohoda, tak vždycky používám jako příměr kuličku. Zdravý životní styl je totiž složen z mnoha věcí, žádná není důležitější než jiná, žádná nemá konec ani začátek, prostě je to taková pestrá kulička, ve které se vše ideálně spojí.“

Podle RNDr. Pavla Suchánka je důležitý vyrovnaný přístup ke zdravému životnímu stylu. Přílišný důraz na jednu složku našeho života může zapříčinit nežádoucí výkyv. „Čím je kulička našeho životního stylu hladší, tím snáze a bez potíží se koulí správným směrem.“

Pavel Suchánek podotýká, že naše děti kopírují životní styl rodičů a jestliže za posledních více než 10 let vzrostla křivka hmotnosti dětí v daných věkových kategoriích, pak je zřejmé, že životní styl dospělých není zcela zdravý.

(Ne)zdravé vzory a jak se jich zbavit

To, jak se k jídlu, k jídelním návykům, ale také k pohybové aktivitě chovali naši rodiče, to si přenášíme do vlastního dospělého života. Tyto návyky, dlouhými roky zažité, se pak jen obtížně mění. A podle Pavla Suchánka prý platí, že si vybíráme i životní partnery s velmi podobným životním stylem. Ke změně nás pak téměř nic nenutí a naše zvyky, leckdy ne příliš zdravé, dál předáváme našim dětem.

Rozhodně bychom to ale neměli vzdávat, změnit životní návyky možné je, není ale dobré čekat až na chvíli, kdy nám lékař oznámí, že pokud se nezmění náš životní styl, hrozí vážné zdravotní potíže.

Nejdřív hlava a pak další malé kroky

Změna životního stylu, aby byla trvalá, musí vycházet z našeho vědomého rozhodnutí. A jak na to?

„Abychom dokázali do našeho zaběhnutého životního stylu trvale zabudovat nové návyky, je dobré postupovat metodou malých kroků.“ Pavel Suchánek říká, že je dobré změnit jednu věc, na kterou si nejprve zvykneme a pak postupovat k další změně.

„Je prokázáno, že už 30 minut chůze denně stačí k tomu, abychom se nepropracovali k obezitě.“

Ze zkušeností Pavla Suchánka vyplývá i další tip, jak na to: chcete-li mít pravidelný pohyb, zaměřte se na něj ještě před příchodem domů, později už se vám nebude chtít znovu odcházet z domova. A navíc – pokud s dětmi ze školy půjdeme, namísto jízdy automobilem nebo třeba tramvají, máme šanci si s nimi povídat a společný čas prožít daleko intenzivněji.

Budeme chytřejší díky zdravému břichu?

Naším životním stylem přímo ovlivňujeme budoucnost našich dětí. I proto je dobré se zamyslet nejen nad dostatkem pohybu, ale také nad skladbou našeho jídelníčku.

Jak se však vyznat v doporučeních nejrůznějších odborníků, když si navíc některé rady dokonce protiřečí? Pavel Suchánek říká: „Zlatou radu měly naše babičky – všeho s mírou. A to by mělo platit i ve stravování.“

Co vše dokáže změnit a ovlivnit strava? Můžeme vhodnou stravou zlepšit soustředění ve škole nebo v zaměstnání? Mnohem víc se dozvíte v záznamu pořadu výše.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.