Zdeněk Hnát, klavírista

20. říjen 2015

Bylo mu pouhých 22 let, když jeho mezinárodní kariéru odstartovalo vítězství na mezinárodní soutěži Pražské jaro 1957.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Jeho umění klavírní hry v mládí formovali legendy klavírní pedagogiky – v Praze to byla Ilona Štěpánová-Kurzová, dcera legendárního Viléma Kurze, a v Moskvě Heinrich Neuhaus.

Koncertní činnost ale zahájil úspěšně už o dva roky dříve a během následujících 56 sezón koncertoval postupně v 17 zemích Evropy, Asie i Ameriky, ale dominantou pro něho vždy byla Praha. Své umění až do roku 2002 předával jako vedoucí oddělení klávesových nástrojů na brněnské JAMU. Letos v říjnu Zdeněk Hnát oslaví 80 let.

Vítězství Zdeňka Hnáta jako českého účastníka na mezinárodní soutěži Pražské jaro 1957 bylo prvním - a na dlouhá léta jediným v historii této prestižní soutěže. Stalo se senzací i proto, že Zdeněk Hnát ve finále zvítězil interpretací do té doby zřídka hraného Dvořákova koncertu g-moll. Vítězství mu otevřelo dveře k tříletému studiu u Heinricha Neuhause, který ve své třídě v různých časových obdobích formoval takové hvězdy jako byl Emil Gilels, Svjatoslav Richter, Radu Lupu aj.

Z mnoha následných zahraničních turné se vždy nejraději vracel do pražské Dvořákovy síně, kde uskutečnil na dvanáct sólových recitálů a vystoupil jedenáctkrát s orchestry, v pražské Smetanově síni pak ještě sedmkrát. Hrál s Českou filharmonií, Pražskými symfoniky, Berlínskými symfoniky, Pražským komorním orchestrem a řadou dalších významných orchestrů v tuzemsku i v zahraničí.

Kromě koncertní činnosti doma i v zahraničí se věnoval nahrávání (LP desky pro Supraphon a Panton, rozhlas) a také výuce. Mezi vrcholná cyklická klavírní díla, která koncertně provedl a natočil na LP i CD, patří Beethovenova sonáta B-dur "Hammerklavier", Beethovenovy variace C-dur na Diabelliho valčík, Chopinova sonáta b-moll, Schumannova sonáta fis-moll a Kreisleriana, Prokofjevův 5. klavírní koncert a další.

V roce 2007 byly vydány dvě jeho nahrávky na CD: reedice Beethovenovy sonáty B dur „für das Hammerclavier“ v licenci společnosti Supraphon a zcela nová nahrávka s klavírními díly Schumanna, Brahmse a Klusáka. Zdeněk Hnát byl pedagogem sólového klavíru na konzervatoři v Praze (1972-1977), od roku 1986 až do roku 2006 vyučoval na hudební fakultě JAMU v Brně.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.