Začal sedmidenní hudební maraton. Maďarský Sziget letos nabízí Foo Fighters i Eda Sheerana

7. srpen 2019

Hranice návštěvníků festivalu se v posledních letech blíží půlmiliónu. Rozpočet letošního ročníku dosahuje 800 miliónů korun. Vedle 9 headlinerů nabídne program od 7. do 13. srpna dalších dva a půl tisíce vystoupení.

Sziget festival si od prvního ročníku v roce 1993 získal výraznou publicitu a ze studentské akce se přeměnil v jeden z největších hudebních festivalů Evropy. Z původního rockového zaměření se postupně přeorientovává i na interprety tanečních žánrů a vedle mainstreamového popu a rocku sleduje tato aktuálně největší budapešťská akce taky trendy rapové a R&B scény. Zjednodušeně řečeno jde o podobnou událost na poli hudby, jakou je karlovarský filmový festival v oblasti filmu: Áčková přehlídka koncertů, na které se potkávají kravaťáci včetně VIP osobností s batůžkáři stanujícími ve festivalovém areálu. Navíc polovinu účastníků tvoří zahraniční hosté sjíždějící se do maďarské metropole z celého světa.

Festival Sziget v Maďarsku

Jak můžete vytušit ze samotných čísel, jde o masovou akci, na které se budete proplétat tisícovými davy a kvůli suchu a vyprahlé půdě se už od brzkých odpoledních hodin víří před hlavním pódiem prach. Den se dá strávit v ulicích Budapeště, v lázních nebo prohlídkou památek. Festival je skvělou příležitostí, jak zpropagovat město. Pořadatelé mají silné zázemí, díky mnohaleté tradici a pořádání dalších festivalů Volt a Balaton Sound. I proto rozpočet přesahuje 10 miliard maďarských forintů a v programu tak figurují minimálně čtyři interpreti, kteří by vyprodali pražskou O2 arenu. Další desítka by si poradila s Fórem Karlín. Výčet kapel tím ale nekončí.

Post Malone

„Sziget je jedinečný. Trvalo ale několik let, než se do podobné pozice dostal. Vedle line-upu jde o atmosféru na ostrově, kterou dělají lidé z různých koutů Evropy a světa, tu jen tak na jiné místo nepřenesete. Nevidím důvod, proč by se měly české festivaly přirovnávat k Szigetu,“ řekl ve vysílání ArtCafé hudební dramaturg pořadu Ondřej Bambas. Letošní ročník začíná ve středu 7. srpna a během následujících sedmi dní nabídne vystoupení kapel The National, The 1975, Florence + the Machine, zpěváků Jamese Blakea, Post Malonea, Johnnyho Marra nebo DJe Martina Garrixe.

Koho neminout na maďarském festivalu Sziget a proč se vyplatí do Budapešti vyrazit? Poslechněte si celý záznam úterního ArtCafé.

Spustit audio