Za vysvědčení knihu!

26. červen 2003

"Tak další školní rok je za námi!" říká si touto dobou spousta školáků, ale také jejich rodičů. Slunečné počasí láká k radovánkám u vody, v lese, k jízdě na kole a spoustě jiných báječných prázdninových aktivit, ale co dělat, když zrovna prší, nebo nepřijdou kamarádi? A co vlastně koupit vaší ratolesti za vysvědčení teď na poslední chvíli? Zkuste dárek nejvděčnější - knížku! Už kdysi se v (nyní již pamětnickém) kresleném večerníčku o klukovi z plakátu objevil slogan: Za vysvědčení knihu!

V současné době je na knižním trhu spousta výborných publikací, takže rozhodování nebývá lehké. Nechte se proto inspirovat novinkou z nakladatelství Slovart, které se sice nezabývá výhradně dětskou literaturou, ale přesto na děti pamatuje množstvím zajímavých, bohatě ilustrovaných encyklopedií, atlasů a příruček.

Zapomenutá řemesla je kniha, která přináší informace o řemeslech, s nimiž se v současnosti můžeme setkat většinou jen ve skanzenech. Nejen děti se z ní mohou dozvědět, jak se dříve pekl chléb, šily boty, mlátilo a mlelo obilí, jak se na valše vyráběl loden, jak se přede na kolovrátku a jak na přeslici, ale třeba také jak se stříhají ovce, nebo jak se vyšívá pavím peřím. Poutavým způsobem popisuje "jak se co dělá" a prostřednictvím barevných fotografií seznamuje s jednotlivými činnostmi a náčiním, které je k tomu všemu zapotřebí. Málokdo dnes ví, jak vypadalo třeba motovidlo nebo herdule, a nebo jak třeba pracuje benátská pila. To všechno a ještě víc se dozvíte z knihy, která vznikla za spolupráce odborných poradců, zručných řemeslníků a folkloristů.

Zapomenutá řemesla

Ráda bych zde také zmínila edici Mladý pozorovatel, ve které dosud vyšly publikace Mladý pozorovatel na horách, u moře a v lese. Z první jmenované se děti dozví, jak se připravit na výlet do hor, co ze správné výbavy nezapomenout doma, jak se orientovat v mapách či jak sledovat počasí. Najdou tu informace o zvířatech a rostlinách, se kterými je možné se na horách setkat. Mladý pozorovatel u moře zase poradí jak sledovat příliv, jak se nenechat mořem přelstít, naučí se poznávat řasy podle barvy, vázat některé uzly a spoustu jiných užitečných věcí, které se dají u moře dělat. S pozorovatelem v lese se děti také neztratí. Poradí jim, jak si vyrobit správný batoh, encyklopedii stromů, nebo třeba jak postavit přístřešek.

Nechali jste se nabídkou inspirovat? Věřím, že alespoň trošku. Já se dnes odpoledne jistě zastavím v knihkupectví, ve kterém příjemně strávím spoustu času při výběru té pravé knížky pro svého školáka. A také nesmím zapomenout na květiny pro paní učitelku!

autor: dw
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.