Z Německa: Ceny za design.

2. březen 2010

Nejprve několik nezbytných technických informací: prestižní designové soutěže se smí zúčastnit pouze firmy, jejichž produkt byl již národně nebo mezinárodně vyznamenán. Dalším nutným předpokladem je nominování výrobku spolkovým nebo zemským ministerstvem průmyslu a technologie. To je moment, ve kterém ztroskotá většina kandidátů. Cena je udělována každoročně německou designovou radou - Rat für Formgebung. Nutno zdůraznit, že není dotována, resp. nebyla do letošního roku. V tomto roce přibyla ke kategoriím Design výrobků, Komunikační design a Osobnost designu, další, a ta je jako jediná dotována 8 tisíci Eur - Cena pro mladé designéry. Ceny udílí nezávislá znalecká porota. Je jmenována ministrem hospodářství a technologie na dobu čtyř let, a její členové jsou zástupci z oblasti průmyslu, designu, medií a vysokoškolští profesoři těchto oborů. Letošní ocenění byla udělena v pátek, 12. února ve Frankfurtu nad Mohanem, u příležitosti zahájení veletrhu spotřebního zboží Ambiente. V kategoriích design produktů a komunikace jich bylo uděleno celkem 47. Cenu Osobnost designu 2010 si odnesl mnichovský designér Ingo Maurer, který se specializuje na světelné instalace. Poprvé udělovanou cenu mladých designérů získala berlínská textilní výtvarnice Elisa Stozyk za projekt ,Wooden textiles' - dekorační kombinaci ze dřeva a textilu.

Ve středu zájmu stojí bezpochyby vyznamenaní v kategorii Design výrobků. Zlato vyhrálo Coupé Audi 5, komprimovaná kuchyňská buňka luxusní značky Bulthaup, jachta Shaka - výrobce Wally sam, kolekce koberců výrobce Ruckstuhl AG a indukční varná deska od Construkty-Neff Vetrtriebs GmbH.

Následují ,stříbrné' a ,bronzové' produkty, ze kterých vyjmenuji jen některé - namátkově. Patří k nim například první aerodynamický deštník do bouřky, který údajně vzdoruje větru o rychlosti 102 km v hodině. Spací pytel firmy Yeti ,Passion One' - s pouhými 265 gramy váhy, momentálně nejlehčí na světě - lze ho vtěsnat do obalu velikosti pomeranče. A zůstaneme u superlativů: cestovní taška s názvem ,Papír' jenom tak vypadá, ve skutečnosti je ale zhotovená ze speciálního vlákna tyvek, je kompletně recyklovatelná a váží pouhých 135 gramů. Nesmíme opomenout ceny za komunikační design. Je jich 22 a skýtají především vizuální požitky. Ale nejen ty. Patří k nim kromě jiných také penzion ,Berge' u Chiemgau vyznamenaný zlatou. Je koncipován jako ,protinávrh' chladných minimalistických design-hotelů. Postaven z přírodních materiálů, bez televize a jiných přístrojů a zařízení, která odvádějí pozornost od skutečného důvodu pobytu - přírody. Další ceny byl předány designerům a grafikům za nový druh písma ,Malabar', online corporate identity pro firmu WHITEvoid, grafické znázornění sítí městské dopravy a nebo plakát ,Neúplný' pro Lucernské fórum ,Lidská práva a děti'.

Nejvíce diváků postávalo v Muzeu užitého uměni, kde byla ocenění za komunikační design prezentována, před panelem s ,AirJelly'. Podle textu na popisce je ,AirJelly' létající objekt - indoor neboli ,Létající medúza'. Balónek naplněný heliem má osm chapadel a kyvadlo. To umožňuje změnu těžiště objektu a jeho fázovitě plavný pohyb prostorem - přesně okoukaný od medúzy pod hladinou. Porota, jejíž hodnocení je u každého produktu citováno, o ,AirJelly' řekla: ,Vizionářské, odvážné, neobyčejné'.

Škoda, že špičkové designérské produkty, tak estetické, nadčasové a přitom praktické mají také špičkové ceny...

autor: Eva Novak
Spustit audio