Vinylový víkend

15. září 2012

Pocta gramofonové desce aneb Vinylový víkend: 14. - 16. září na Vltavě.

Čím to, že mnozí posluchači stále vyhledávají a kupují vinylové desky? Je lepší digitální zvuk v CD kvalitě, zkomprimovaná mp trojka anebo praskající, ale výškami i basy přirozeně nasycený "hlas" linoucí se z gramofonu? Jaká je historie gramofonových desek a to nejen vinylových, ale i šelakových, válečkových, vyrytých do rentgenových snímků a kdoví do čeho ještě? Jak souvisel design gramofonů a obalů desek s výtvarným kontextem své doby, jaké nahrávky jsou na těchto nosičích dosud ojedinělé? Tyto a další otázky si budeme klást a odpovědi hledat během Vinylového víkendu na Vltavě.

Pište nám na vltava@rozhlas.cz.

Zapojí se všechny složky stanice. Od vážné hudby přes jazz a Čajovnu až po publicistické a literárně-dramatické žánry. Už od pondělka do pátku odvysíláme Matiné s podtitulem Račte si natáhnout gramofon. V Jazzových podvečerech zazní koncerty, dostupné z vinylových desek nebo unikátní nahrávky jazz & poetry z raných 60. let. Čajovny přispěchají s tématy současných DJ´s, někdejších licenčních gramodesek či nelegálních burz za dob komunismu. Sobotní víkendová příloha přinese reportáž z naší neznámější výrobny gramofonových desek v Loděnicích u Prahy i ze specializovaných vinylových prodejen. Pohovoříme se zvukovými mistry i s fanatickými sběrateli. Z desek zazní Fibichův a Vrchlického melodram Smír Tantalův, supraphonské pásmo poezie Jacquese Préverta Jak udělat podobiznu ptáka nebo opera o Josefu Myslivečkovi Il Divino Boemo.V neděli odpoledne Vinylový víkend vyvrcholí prostorem pro improvizované vstupy hostů. Kdo má doma zajímavou gramodesku, může se přihlásit. I vy máte příležitost! Pozveme vás do studia, odvysíláme nahrávku, popovídáme o ní.Navzdory výhodám, které v oblasti výroby, šíření, distribuce a archivace hudby nesporně přináší digitální éra, zůstávají gramofonové desky milým a opečovávaným uměleckým artefaktem i v dnešní době. Pořady připravují Tomáš Černý, Petr Vidomus, Vojtěch Babka, Aleš Opekar a řada dalších redaktorů a spolupracovníků stanice Český rozhlas 3 - Vltava.

02568848.jpeg

On-line kamera nabídne pohled do studia v neděli 16. září od 12 do 19 hodin. PŘEHRÁVAČ ZDE

Nabízíme netradičně pohled do vysílací režie, kde se tentokrát skutečně pracuje s gramofonovými deskami.

VÝBĚR Z PROGRAMU:

Pátek 14. září 2012

9.30 Jazzofon Sérii nahrávek Hot Five II Louise Armstronga vysílá z vinylových gramodesek Luboš Zajíček.Pohled z webové kamery do vysílacího studia na vltava.rozhlas.cz.

10.15 Matiné s Vojtěchem Babkou "Račte si natáhnout gramofon..." aneb Hudba na vzácných deskách coby předzvěst vltavského Vinylového víkendu.Dnes mj. trumpetista John Wilbraham hraje Haydna a Helmuth Koch diriguje händelovské sborové scény.

16.00 Fonogramy Návraty po stopách zvuku.Z časů, kdy revoluční, silné větry duly...Úryvky z dlouhohrající, vinylové poezie vybral Jiří Hubička.

17.45 Jazzový podvečer Koncert z vinylu: Miles Davis - záznam vystoupení jazzrockové formace z roku 1971. Připravil a uvádí Petr Vidomus.

19.01 Čajovna Jsou černé desky stále sexy? O současném dýdžejingu s hosty hovoří Iva Jonášová.

20.00 Páteční večer Karel Krautgartner - profesionální šlechtitel hudebních divůNad zachovanými nahrávkami jedné z největších osobností českého jazzu a populární hudby při příležitosti jeho nedožitých osmdesátýchnarozenin vzpomínají Jaroslav Kopáček, Josef Zíma, Jan Čapoun, Alois Lukáš, Jiří Zobač a další.Připravil a uvádí Aleš Benda.

Sobota 15. září 2012

4.45 Jazzová snídaně Připravil a uvádí Václav Bělohlavý.Připravila Ostrava.

9.00 Kopolymer vinylchloridu a vinylacetátu Dlouhohrající variace na téma kultovního plastu ve službách gramofonového průmyslu. Reportáž s Ladislavem Kussem z gramofonových závodů v Loděnicích o současné výrobě černých desek. Úvaha mistra zvuku Tomáše Zikmunda na téma hraje elpíčko lépe než cédéčko? Vyprávění Luboše Zajíčka o digitálních kouzlech, která dostanou z drážky maximum zvuku a další zastavení sběratelská, hifistická i jiná. Přenosku zaměstnáme ve spolupráci s rozhlasovýmgramoarchivem.

11.30Vltavský poledník Magazín o životním stylu.Od gramofónu ke gramofónu aneb Jak technické novinky proměňovaly všednodenní život známých i neznámých pamětníků přelomu 19. a 20. století.S historičkou Pavlou Vošahlíkovou připravila a uvádí Eliška Závodná.

12.10 Discant 1968 – 70 Krátkodobou historii brněnského vydavatelství, jehožpočiny jsou dnes sběratelskou raritou, připomene Jan Hlaváč.

13.00 Pocta Jaroslavu Vrchlickému (2/3) Ke 100. výročí úmrtí (9. 9. 1912) českého básníka, dramatika a spisovatele. Zdeněk Fibich - Jaroslav Vrchlický: HippodamieTrilogie scénických melodramů.2. díl: Smír Tantalův. Scénický melodram o 4 dějstvích op. 32 (146 min). Hrají Martin Růžek (Tantalos), Eduard Cupák (Pelops), Jaroslava Adamová (Hippodamie), Jaroslava Obermaierová (Axiocha), Vladimír Brabec (Jolos), Zdeněk Buchvaldek (Thoas), Petr Haničinec (Věštec), Rudolf Hrušínský (Stín Onomaův), Otakar Brousek (1. náčelník sboru), Karel Houska (2. náčelník sboru). Režie Lubomír Poživil. Spoluúčinkuje Kühnův smíšený sbor,sbormistr Pavel Kühn, hraje Státní filharmonie Brno, řídí Zdeněk Jílek. Natočeno v roce 1983.Připravil a uvádí Bohuslav Vítek.

15.35Cizí desky v zemích českých O licenčních gramofonových deskách bývalého Československa hovoří Petr Vidomus a jeho host Radek Diestler.

16.00 Prostor - architektura – design Řeč věcíV dnešním pořadu vám nabídneme sběratelské poklady ve Vimperku, vydáme se po stopách milníků v krajině hospitalu, připomeneme si magii černé desky a přidáme nabídku probíhajících výstav designu.Pořad připravil a uvádí Jan Tůma.

17.42 Jazzový podvečer Poezie a jazzPásmo připravili Jaromír Hořec a Luděk Hulan.V pořadu zazní verše Inky Machulkové, Gregoryho Corsa, Jiřího Šotoly, Jaromíra Hořce, Ivana Diviše, Andreje Vozněsenského, Kennetha Rexrotha, Jevgenije Jevtušenka, Langstona Hughese, Lawrence Ferlingettiho a dalších. Přeložili Jan Zábrana, Václav Daněk, Olga Mašková a Jiří Valja.Recitují Jiří Martínek, Jiří Ostermann, Milan Mach, Miriam Kantorková, Josef Chvalina a Drahomíra Fialková.Doprovází hudba Rudolfa Rokla, Luďka Hulana, Vladimíra Tomka a Vernona Duka. Hrají Luděk Hulan, Milan Ulrich, Richard Kubernát, Rudolf Rokl, Vladimír Tomek, Ivan Dominák a Karel Krautgartner.Nahrávka Supraphonu z roku 1965.(47 min)

19.01 Čajovna Vinylmánie po česku. Válečky, šelaky, fólie, burzy, archívy, fóbie.Připravil a uvádí Aleš Opekar.

23.15Hudební fórum s Petrem Slabým Svět jiné hudby. Profil berlínského vinylového vydavatelství Corvo Records.

Neděle 16. září 2012

0.05 Vinylový jazzový klub Uvádí Jana Koubková

9.01Souzvuk Jak dělat podobiznu ptákaLiterárně-hudební pásmo z veršů Jacquese Préverta a hudby Luboše Fišera. Verše přeložili Adolf Kroupa a Jan Vladislav.Recitují Lída Engelová a Rudolf Hrušínský.Scénář a režie Josef Henke.Komorní soubor řídí František Belfín.Záznam Supraphonu z roku 1971.

9.41 J. S. Bach: Passacaglia a fuga c moll BWV 582 Hraje Česká filharmonie, řídí Leopold Stokowski.

10.00Varhany Johannes Brahms: Jedenáct chorálních předeher op. 122 (27 min).Hraje Karl Richter.

11.30Povídka Andrej Blatnik: Billie HolidayováPovídka současného slovinského autora.Z překladu Martiny a Pavla Šaradínových připravila Jiřina Tejkalová. Účinkují Igor Bareš a Apolena Veldová.V roce 2011 natočila režisérka Hana Kofránková (25 min).

12.10 - 18.30Vinylový víkend Odpoledne plné hudby (i slova) z gramofonových desek. Ty jsou sice dávno překonanou technologií, ale rozhodně ne překonanou veličinou. Pouštíme gramodesky našich hostů, mezi které můžete patřit i vy. Žádné digitalizované nahrávky, vysíláme ze skutečných gramofonů.Živé rozhovory, ankety, disputace, úvahy, speciální tématické pořady, ale i pravidelné rubriky: 14.00 Výročí týdne, 15.45 Magazín o programu,16.00 Svatopluk Karásek a Ivan Hofmann na prvních polistopadových nahrávkách, 16.30 Telefonotéka s Wandou Dobrovskou a sběratelem gramofonových desek Bohuslavem Vítkem, 17.45 Nedělní jazzové (a gramofonové) lelkování s Alešem Bendou. Uvádějí, ale chvílemi jen poslouchají Tomáš Černý a Petr Vidomus.

12.10 A přece se točí... (1/2)Uvádějí Tomáš Černý a Petr Vidomus.

14.00 Výročí týdneLeopold Anthony Stokowski (18. duben 1882 - 13. září 1977)Slavný dirigent nejen Filadelfské a Newyorské filharmonie či Londýnského symfonického orchestru, dirigent filmové hudby, tvůrce transkripcí Bachovy hudby a moderní orchestrální hry.Připravil Jiří Pilka, slovem provází Jana Kozubková.

14.15 A přece se točí... (2/2)Uvádějí Tomáš Černý a Petr Vidomus.

16.00 Řeks už ďáblovi ne? Verím, že sa to dáSvatopluk Karásek a Ivan Hofmann na prvních polistopadových gramofonových nahrávkách. Připravil Karel Vepřek.

16.30 TelefonotékaSetkávání s hosty ve studiu, zajímavými nahrávkami a hudebním hlavolamem pro posluchače.Pozvání Wandy Dobrovské přijal Bohuslav Vítek, hudební publicista a sběratel vinylových desek.Telefon do vysílání: 221 553 223. Pohled z webové kamery do vysílacího studia na vltava.rozhlas.cz.

17.45 Jazzový podvečerNedělní jazzové lelkování s vinylovými deskami uvádí Aleš Benda.(repr. 19. 9. ve 2.00)

19.00 Čajovna Hudba a styl nové generaceHost: spisovatelka a hudebnice Hana Lundiaková, autorka pornografické novely Černý Klarus a vinylového alba „MUCK“.Připravil a uvádí Igor Malijevský.

21.02 CD – Laser Pablo Casals. Profil legendárního violoncellisty (1/2).Skladby J. S. Bacha, Luigiho Boccheriniho, Francoise Couperina, Josepha Haydna, Davida Poppera, Nikolaje Rimského-Korsakova a Antonína Dvořáka na nahrávkách z první poloviny 20. století.Připravil Pavel Kirs.

23.15 Hudební fórum s Jiřím Mazánkem Oáza. Hudba pro povzbuzení i uklidnění ze starých polských gramodesek. Kulpowicz featuring Niemen a Osjan - Roots, část Knihy větrů.

autor: Aleš Opekar
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.