VIDEO: Sergej Krylov zahrál virtuózní koncert pro housle a orchestr Petra Iljiče Čajkovského

28. květen 2018

SOČR se opět setkal na jednom pódiu s mladou, nepřehlédnutelnou tváří současného světa klasiky, rodákem z Brazílie, dirigentem Eduardo Strausserem. V Čajkovského koncertu D dur společně doprovodili houslistu Sergeje Krylova.

Není bez zajímavosti, že Čajkovského koncert jsme vyslechli ve stejných prostorách, v nichž autor svůj Houslový koncert dirigoval při návštěvě Prahy roku 1888. Opus patří k nejčastěji hraným houslovým koncertům. Děje se tak pro jeho melodickou krásu, nezaměnitelný kolorit a v neposlední řadě brilantně koncipovaný sólový part. Zárukou působivého vyznění byl rodák z Moskvy Sergej Krylov (nar. 1970), který na mezinárodní scéně zazářil díky úspěchům v mezinárodních houslových soutěžích Rodolfa Lipizera, Stradivariho a Fritze Kreislera.

Program:
Petr Iljič Čajkovskij (1840–1893): Koncert pro housle a orchestr D dur, op. 35
Eduardo Strausser – dirigent
Sergej Krylov – housle

SOČR zahrál Čajkovského koncert D dur, Eduardo Strausser dirigent, Sergej Krylov housle

Jeho poslední nahrávky vyšly u společností Deutsche Grammophon (Vivaldi: Čtvero ročních dob, Paganini: 24 Caprices) a Sony Classical (záznam premiéry Houslového koncertu Ezia Bossa). Od roku 2008 působí jako hudební ředitel Litevského komorního orchestru a rád se představuje v dvojroli sólisty a dirigenta s rozsáhlým repertoárem rozprostřeným od baroka po současnost. Vlivnou inspirací pro něj bylo přátelství s violoncellistou a dirigentem Mstislavem Rostropovičem.

SOČR zahrál Čajkovského koncert D dur, Eduardo Strausser dirigent, Sergej Krylov housle

autor: SOČR

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.