Vánoční den Eurorádia: Houslista Ivan Ženatý a Ensemble 18+ zahrají v přímém přenosu

14. prosinec 2018

Třetí adventní večer přinese v přímém přenosu slavnostní koncert klasicistního komorního orchestru Ensemble 18+. Ve Velkém sále pražské Novoměstské radnice s nimi jako host vystoupí houslový virtuóz Ivan Ženatý.

Vysíláme v neděli 16. 12. 2018 od 19 hodin.

Program večera, jehož poutavou dramaturgii společně s ním vytvořila členka a manažerka orchestru Blanka Karnetová, přiblíží klasicistní hudbu 18. století. Zazní díla Jiřího Ignáce Linka - českého kantora, varhaníka a skladatele raného klasicismu - a to Pastorella in D a Symphonia pastoralis. Od Jiřího Antonína Bendy si vyslechneme Grave in e, ve kterém houslový part přednese Ivan Ženatý. Ten se představí i v Koncertu pro housle, orchestr a basso continuo G dur od autora období tzv. vídeňského klasicismu Josepha Haydna. Ensemble 18+ zahraje také kompozici od Františka Xavera Brixiho nazvanou Sinfonia in F. Koncert slovem provází Lucie Hradilová.

Ensemble 18+ je klasicistní komorní orchestr, který vznikl v roce 2009 ve spolupráci s cembalistou a dirigentem Vojtěchem Spurným. Zaměřuje se na interpretaci hudby 2. poloviny 18. Století. Spolupracuje s řadou renomovaných sólistů a vystupuje na festivalech v ČR i zahraničí. Realizuje také svůj pravidelný koncertní cyklus Sólo pro klasicismus.

Houslový virtuóz a pedagog Ivan Ženatý je oceňovaný jak publikem, tak i uměleckou odbornou veřejností. Je profesorem hry na housle na prestižní soukromé škole Cleveland Institut of Music, vyučuje také na mistrovských kurzech v Německu, Španělsku, USA a Kanadě. Po celou dobu umělecké činnosti je u něj zřejmé soustředění se na uvádění souborných děl velkých autorů, jako jsou: Telemann, Bach, Mendelssohn, Schumann, Schulhoff nebo Dvořák a Grieg – nahrávky natočené pro Dorian Recordings v New Yorku. Mimořádný zájem vzbudil nový dvořákovský komplet a nahrávka obou houslových koncertů J. B. Foerstera s BBC SO London a jeho šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem.

Program živě přebírá 14 zahraničních rozhlasů: BBC, Bavorský, Brémský, Hessenský a Sárský rozhlas, Mittledeutscher Rundfunk, Dánský, Estonský, Finský, Islandský, Lotyšský, Slovinský, Španělský a Švédský rozhlas.

Vánoční den Eurorádia: Živě přenášené koncerty odvysílá 14 zahraničních rozhlasů

Housle (ilustrační obrázek)

Přehlídku vánoční hudby přineseme v neděli 16. prosince a o svátečních dnech 23. – 29. 12. Společně s dalšími rozhlasy spojenými v Evropské vysílací unii se přeneseme na různá místa Evropy a Severní Ameriky při koncertech Vánočního dne Eurorádia.

Ze záznamu si ho pak během vánočního času vyslechnou posluchači v 12 zemích, a to v: Irsku, v Německu na vlnách Norddeutscher Rundfunk, Südwestrundfunk a Westdeutscher Rundfunk, v Rakousku na ORF a dále pak v: Chorvatsku, Polsku, Rumunsku, Řecku a také v daleké Kanadě – na rozhlasových stanicích v Montrealu a Torontu. Koncert tak zpříjemní adventní čas 12 milionům posluchačů Eurorádia.

Ensemble 18+

Obsazení:
Ivan Ženatý - housle
Ensemble 18+:

Magdalena Malá (koncertní mistr), Martina Müllerová, Bohumila Bidlová - 1. housle
Tomáš Olšer, Lenka Nečasová, Blanka Karnetová - 2. housle
Jana Vavřínková - viola
Libor Mašek - violoncello
Ondřej Štajnochr - kontrabas
Vít Aschenbrenner - cembalo
František Langweil – lesní roh
Zdeněk Divoký – lesní roh

Spustit audio