Unplugged – s minimem energetických zdrojů a důrazem na ruční práci. Galerie Rudolfinum představuje novou skupinovou výstavu za účasti desítky umělců z Rakouska, Belgie, Slovenska i Česka

20. srpen 2020

Jak dát do rovnováhy náš konzumní přístup ke každodennímu životu se snahou být k okolnímu světu šetrný a ohleduplný? Jak šetřit s potřebnými zdroji?

Galerie Rudolfinum poskytla na čtyři měsíce část svých prostor českým a evropským umělcům. Některá vystavená díla vznikala tedy přímo na místě, jiná byla dopravena z ateliérů třeba na kole či koňském povozu. Každý ze zúčastněných umělců přistoupil k tématu po svém. Přímo v galerii vznikl abstraktní obraz Overview Patricie Fexové. Komponovanou sochařskou instalaci připravil Tomáš Moravec. Pozvání přijalo i rakouské konceptuální sochařské duo Nicole Six & Paul Petritsch. Mezi vystavujícími jsou i Tomáš Džadoň a Habima Fux.

Lenka Vítková, Když, 2020

„Umění stále více reaguje na environmentální problémy. Usilovali jsme o to, sáhnout si do vlastního svědomí i rutiny, jak se věci připravují. Zaměřili jsme se na evropské umělce, kteří snadno dorazili vlakem," říká kurátor výstavy Unplugged David Korecký.

Galerie Rudolfinum se snažila koncept výstavy respektovat nejen v dopravě, ale například i snížením výkonu klimatizace, ruční výrobou katalogu a plakátů k výstavě, ručním ušitím bannerů ze stanoviny a jejich vyvěšením na budovu za pomoci horolezce namísto motorizované plošiny nebo vyvedením některých nápisů písmomalířem. K osvětlení výstava využívá pouze denní světlo.

Výstavu Unplugged uvádí monografie amerického umělce Johna Cage představující kresby z jeho cyklu z poloviny osmdesátých let minulého století Ryoanji, a to včetně části partitury stejnojmenné skladby, kterou na jejich základě zkomponoval. Skladbu zájemci mohou slyšet i v průběhu výstavy v podání členů České filharmonie.

Výstava Unplugged je v Galerii Rudolfinum k vidění do 29. listopadu, vstup je volný díky Nadačnímu fondu Avast.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.