Tomáš Thon: „Promiňte, asi působím jako blázen zahrabaný do varhan“

23. prosinec 2016

Přesně tato slova zazněla v jednu chvíli od protějšího mikrofonu v ostravském studiu z úst Tomáše Thona. Energický padesátník by o varhanách, interpretaci hudby 18. a 19. století, ale také o své badatelské práci v souvislosti se starou českou hudbou pro varhany dovedl vyprávět hodiny.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Přitom je to člověk, který stojí pevnýma nohama na zemi: řídí vlastní vydavatelství, učí, publikuje, píše vzdělávací programy, je porotcem, osm let vedl v Opavě exkluzivní festival varhanní barokní hudby, roky natáčí pro Český rozhlas, vaří vynikající kávu (je jejím velkým znalcem) a sjíždí na kole rumunské a moldavské terény.

Telefonotéka s datem 23. 12. se připravovala tři a půl roku. Přesně tolik trvalo Tomáši Thonovi, aby vybádal, sestavil, přepsal, vydal, nastudoval a pro Český rozhlas nahrál vánoční pastorely starých českých kantorů, často anonymních tvůrců, aby je nakonec ještě v našem vysílání komentoval.

S velkým zápalem hovořil Tomáš Thon o detailech, které stejně jako v dobré detektivce nakonec rozhodnou o tom, kdo je „pachatel“. Ale ta pochybnost a nejistota i při konečném vyslovení skladatelova jména visí stejně pořád ve vzduchu. „Jednou provždy je ta hudba tady a my ji můžeme poslouchat, na autorovi až tolik nezáleží,“ shodli jsme se ve studiu.

V rozhovoru objasňuje Tomáš Thon důvody svého bádání a hledání „staronového“ repertoáru, odhaluje krásu a náročnost práce varhanářů, představuje nástroje na Opavsku, zejména ty, na které v průběhu listopadu a prosince 2016 nahrál 22 vánočních pastorel – konkrétně varhanní pozitiv ve Slezském zemském muzeu v Opavě a poměrně nový nástroj v kostele sv. Hedviky v Darkovicích nebo varhany francouzského typu v kostele sv. Ducha v Opavě, kde hrává o půlnoční.

Do našeho veskrze vánočně laděného povídání o staré české hudbě vstoupil telefonicky muzikolog Karel Boženek z Opavy, který je školitelem Tomáše Thona v rámci jeho velkého doktorátu na Ostravské univerzitě. Byl to právě pan Boženek, který založil muzikologické pracoviště Slezského zemského muzea v Opavě a zasloužil se o tisíce a tisíce sbírek, které jsou dnes odborné veřejnosti k mání. I z těch vybíral Tomáš Thon některé pastorely pro naše vánoční vysílání. „Celý vánoční komplet se jmenuje Vánoční skladby starých českých mistrů pro varhany a varhaník si s ním vystačí na celé Vánoce,“ s úsměvem nabízí výsledky své práce kolegům varhaníkům Tomáš Thon.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

Spustit audio