Taneční galavečer Různé břehy

30. listopad 2011

Na Nové scéně Národního divadla v Praze se ve středu 30. listopadu uskuteční slavnostní večer Různé břehy, kterým vyvrcholí oslavy 20. výročí existence Kyliánovy videotéky Institutu umění – Divadelního ústavu.

Ta patří k největším tanečním videosbírkám v Evropě a jako jediná na světě obsahuje téměř kompletní nahrávky repertoáru slavného choreografa českého původu, Jiřího Kyliána.

02496947.jpeg

Uměleckou koncepci programu vytvořil ve spolupráci s Jiřím Kyliánem soubor 420people, jehož zakladatelé, Nataša Novotná a Václav Kuneš, strávili v Nizozemském tanečním divadle pod Kyliánovým vedením dohromady osmnáct let.

00523960.jpeg

Dalšími choreografy, kteří se na vzniku představení podíleli, jsou Cora Bos-Kroese a Lukáš Timulák – oba dlouholetí Kyliánovi spolupracovníci.

O Kyliánově odkazu a o programu slavnostního večera si s Václavem Kunešem a Natašou Novotnou ze 420people povídala Marina Feltlová. Její první otázka se týkala samotného názvu představení – proč právě Různé břehy?

V rámci slavnostního večera proběhne také křest rozsáhlé monografie Různé břehy – choreograf Jiří Kylián mezi Haagem a Prahou, kterou vydává Institut umění – Divadelní ústav. Jde o první monografii Jiřího Kyliána v Česku.

Spustit audio