Svět knihy

10. květen 2002

Svaz českých knihkupců a nakladatelů pořádá ve dnech 9. - 12. května spolu s hlavním městem Praha 8. ročník mezinárodního knižního veletrhu Svět knihy 2002. Akce probíhá v Průmyslovém paláci na Výstavišti Praha, kde se návštěvníkům představí v průběhu čtyř dnů 230 spisovatelů a osobností z 28 zemí světa. Nad probíhající akcí převzali záštitu pražský primátor Jan Kasl a ministr kultury ČR Pavel Dostál.

Ústředním motivem letošního veletrhu je "Čtenář 3. tisíciletí", což je současně i téma zadaných esejí prvního ročníku literární soutěže pořádané ve spolupráci společnosti Svět knihy a Literární akademie (Vysoké školy Josefa Škvoreckého). Hlavním doprovodným programem je literární expozice zemí Visegradu, která představí publikace vydané především v posledním období nakladatelstvími kvalitní literatury na Slovensku, v Maďarsku a v Polsku. Česká republika zde představí překlady české literatury do dalších jazyků podpořené státním příspěvkem. Společná expozice je připravena ve spolupráci s literární skupinou Instytutu Adama Mickiewizca v Krakově a Polským institutem v Praze, Sdružením nezávislých nakladatelů Index a Slovenským kultúrnym inštitútem v Prahe, Translation Fund of the Hungarian Book Foundation v Budapešti a Maďarským kulturním střediskem v Praze. Mezinárodní Visegradský fond se sídlem v Bratislavě (IVF) svou spoluprací podpořil konání literární prezentace zemí V4 a bude na veletrhu seznamovat návštěvníky se svou činností. Knižní výstava je doplněna pořady a setkáními se spisovateli a nakladateli z Polska, Maďarska a Slovenska. Mezi nejočekávanější autory z postkomunistických zemí patří Polky Olga Tokarczuk a Natasza Goerke.

Svět knihy na pražském Výstavišti

Romány Olgy Tokarczuk mají mistrně vybudované epické zápletky a mnohoznačnost příběhových linií bývá často příčinou mnoha různých interpretací. Její knihy (např. Day House and tha Night House, The Wardrobe ...) jsou přijímány s nadšením kritikou i čtenáři a jsou překládány do mnoha cizích jazyků.

Natasza Goerke se narodila v Polsku, ale od poloviny osmdesátých let žije v Hamburku. Je autorkou povídkových sbírek Fractale (Fractals), Księga pasztetów (The Book of Patés) a dalších. Při četbě jejích příběhů, plných absurdního humoru a surrealistické představivosti, se čtenář baví. Nasnadě je otázka, co je na tom všem vlastně tak zábavné? Odpověď je zřejmá: my sami. Jejím mottem je: Miluj, kurva, vybreč se do poslední slzy, pořádně se vyspi a pak začni psát.

První den veletrhu je kontraktačním dnem, určeným pouze pro odborníky a zástupce tisku. V pátek však začíná program věnovaný široké veřejnosti, jíž pořadatelé nabízejí celou řadu programů - odborných seminářů a konferencí, autogramiád, autorských čtení, prezentací nakladatelských domů a oceňování edičních a tvůrčích počinů. Cena PREMIA BOHEMICA - tradiční ocenění Obce spisovatelů určené zahraničnímu bohemistovi za zásluhy o šíření české literatury - bude tentokrát udělena přímo na veletrhu. Mezi další ceny, které čekají na svého laureáta, patří čtenářská cena Svět knihy, Čtenář 3. tisíciletí, oblíbená anticena Skřipec (cena za nejhorší překlad zahraničního díla do češtiny), Cena Miroslava Ivanova za literaturu (2. ročník ceny Klubu literatury faktu), Mapa roku 2001, Fotografická publikace roku, Slovník roku a další.

Pro každý region či stát je knižní veletrh významnou událostí, neboť umožňuje prezentaci firem či institucí působících v rámci knižního trhu a kultury. Alespoň jednou v roce upozorňuje ve větší míře na knižní produkci, nabídku českých nakladatelství i knihkupectví. Veletrh Svět knihy patří k těm mezinárodním veletrhům, které jsou zaměřeny na vyváženou komerční i kulturní prezentaci.

Bližší informace včetně programu: www.svetknihy.cz, www.bookworld.cz.

autor: Kateřina Kunovská
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.