Sochař, malíř, grafik, tvůrce multimediálních projektů Jiří Sozanský

5. leden 2015

Hostem Telefonotéky byl sochař, malíř, grafik, tvůrce multimediálních projektů Jiří Sozanský.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Do 8. února 2015 je možné ještě shlédnout výstavu 1984 Rok Orwella. Její autor Jiří Sozanský v roce 1984 uskutečnil ve vyhořelém skeletu pražského Veletržního paláce sérii akčních performancí s politickým kontextem.

K nim ho inspiroval také antiutopický román George Orwella 1984, který se tehdy u nás objevil jako samizdat a rezonoval s celoživotním hlubokým zájmem Jiřího Sozanského o člověka v mezní situaci, o jedince vystaveného střetu s mocí totalitních režimů.

K Orwelovu románu se Jiří Sozanský po třiceti letech vrátil ve spojení s příběhy lidí zvražděných u nás v politických procesech padesátých let. Své zkoumání tématu bilancuje opět ve Veletržním paláci a upozorňuje tak zároveň na jeho význam v souvislosti s výročím založení budovy v roce 1924 a s devastujícím požárem v roce 1974.

Kdybychom se nesnažili o rekonstrukci paměti, byl by to nesporný úspěch komunistické diktatury, která se snažila vytvořit model člověka bez vztahu k vlastní minulosti, tradici a kultuře. Člověka bez paměti.

Píše v katalogu výstavy Jiří Sozanský, který se v Telefonotéce představí také jako otevřený a dobře orientovaný posluchač hudby.

Archiv odvysílaných pořadů.

autor: Renata Klusáková
Spustit audio