Slavný Vlám ve Vídni

12. červenec 2006

Vídeňské Kunsthistorické muzeum zve v letních měsících na výjimečnou výstavu prací proslulého vlámského sochaře pozdní renesance - Giambologni. Vlám Jean Boulogne (1529-1608) získal světovou pověst - a přízvisko Giambologna - na medicejském dvoře ve Florencii. Styl jednoho z nejvýznamnějších sochařů evropských dějin umění se brzy stal určujícím pro celou Evropu a převládal až do 17. století.

Výstava se zaměřuje na Giambolognův ideální obraz člověka a jeho hledání dokonalé pózy. Postupné směřování k ideálu elegantní postavy dokládají umělcovy plastiky ženských i mužských božstev, jejichž půvabná těla vystupují z lázně, beztížně se vznášejí ve vzduchu nebo jsou též divoce propletena do sebe.

Za vlastnictví několika nejkrásnějších mistrovských děl vytvořených Giambolgnou vděčí Kunsthistorické muzeum ve Vídni císaři Rudolfu II. a jeho smyslu pro umění. Výstavu se podařilo uspořádat díky spolupráci s florentským muzeem soch Museo Nazionale del Bargello. Koná se třicet let po poslední velké výstavě a pokud jde o malé bronzové plastiky, jsou vystavena pouze mistrovská díla přímo z umělcovy ruky. Kromě toho jsou ve Vídni poprvé k vidění též velkoformátové sochy z mramoru a bronzu. Expozice zahrnuje též exponáty dosud nikdy nezapůjčené, především soukromé zápůjčky z Evropy i zámoří. Výstava Giambologna - Triumf těla potrvá do 17. září.

Venuše po koupeli (Bronzová plastika, 24,9cm)

GIAMBOLOGNA - Triumf těla
27. 6. - 17. 9. 2006
Kunsthistorisches Museum, Maria-Theresienplatz, A-1010 Wien
Tel.: +43-1-525 24 403, e-mail: info.pr@khm.at
otevřeno út-ne 10-18, čt 10-21

autor: (com)
Spustit audio

Více z pořadu