Sedmé nebe s Pavlem Klusákem: Petr Válek v růžovém, Handa Gote mručí ze své výstavy

24. červen 2021

Noisemaker a performer Petr Válek má (konečně) gramodesku, divadlo Handa Gote vystavuje svých dvacet let existence. Přítel performativní poezie Pavel Novotný získal cenu Litera za poezii a trio Michal Rataj – Ivan Boreš – Jan Trojan kombinuje kytaru, elektroniku a plechový plát. Zkrátka: Aktuality z experimentálních scén, červen 2021.

Rozhlas, stejně jako gramodesky, je nepřiléhavým, ne zcela vhodným médiem pro Petra Válka, hudebníka, výtvarníka, performera, vynálezce hudebních nástrojů a také jejich destruktora. Petra je nutno vidět: ať už naživo, nebo v jeho radikálních videích, která se stala tím nejnápadnějším z Válkových webových depeší. Obecenstvo v řadě zemí světa je užasle sleduje pro jejich rabiátskost, pro svéráznou parafrázi noisové a radikální scény, pro těsné spojení všedního prostředí dílny a kuchyně s vynálezeckým étosem, pro báječný nadhled vůči světu tutorialů a sebeprezentačních videí. Myslím, že žádný dnešní český hudebník nemá tak silný světový following jako jedinečný, radikální, absurdní, velmi nápaditý Válek. Český label nazvaný Korobushka Records se teď zaměřil na Petrovy parafráze na písně: jako bychom poslouchali pop a rock, ovšem tak, jak je napodobuje neandrtálec. Všechny skladby na vinylu a kazetě Pink Album mají místo názvu tři křížky, protože, jak říká Válek, vymyslet názvy, to by taky mohlo trvat desítky let.

V pořadu dále zní hudba Offscreen Tria (Rataj-Boreš-Trojan), Roberta Smolíka z divadla Handa Gote Research and Development, skupiny Pátí na světě, ukázka z radiofonické skladby Proměření Pavla Novotného (s grafikem a výtvarníkem Janem Měřičkou) a japonská DIY-popová skupina Yumbo.

autor: Pavel Klusák
Spustit audio

Související