Sedmé nebe s Ninou Marinovou: Vychutnejte si plody slovenské hudební sklizně roku 2021

27. únor 2022

Je únor, od sklizně ještě daleko, ale i tak budeme dnes sklízet, konkrétně to, co se v roce 2021 urodilo na slovenské hudební scéně. Těšit se můžete na žánrovou pestrost, výběr písniček od jazzu přes punk až po elektroniku.

„V minulých dílech jsme si už pouštěli ukázky z loňských hudebních projektů, které podle mého názoru stojí za pozornost, například Earth Ivany Mer, 500 Days Milana Andre Boronella nebo album Khi od Sisy Fehérové. Dnes si pustíme další zajímavé hudební počiny loňského roku, doufám, že některé z nich budou pro posluchače novinkou,“ říká Nina Marinová.

V jejím výběru nechybí například písnička z alba Commedia skladatelky, flétnistky, multiinstrumentalistky a herečky Sisy Michalidesové. Jak už název desky napovídá, je plná živelnosti a humoru. Vedle Sisy na ní hrají i další skvělí muzikanti, třeba cimbalista Marcel Comendant, akordeonista Marko Kukobat nebo saxofonista Miloslav Suchomel.

Slovensko-maďarská kapela Drť vydala loni skladbu s názvem Uprostřed Tmy. Jedná se o titulní píseň k filmu Komuna režiséra Jakuba Julényho. Film dokumentuje košický disent prostřednictvím životního příběhu jedné z jeho výrazných postav, umělce, filozofa a politika Marcela Strýka. Kapelu Drť vede skladatel a saxofonista Miroslav Tóth a zpívá v ní například Michal Kaščák, známý jako zpěvák Bez ladu a skladu a organizátor festivalu Pohoda.

V pořadu zazní také nový projekt zpěváka a multiinstrumentalisty Sasha Mamaeva s názvem Shiverleaves, debutové album bratislavské kapely Riava, nové EP elektronického producenta Blame Your Genes a mnoho dalšího.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.