Sedmé nebe s Ninou Marinovou: Ve znamení ženské síly

28. březen 2021

Březen se ve světě slaví i jako měsíc ženské historie. Na čtvrtou březnovou neděli si proto Nina Marinová přichystala speciální ženský playlist. Zazní hudba skladatelek, hudebnic a zpěvaček napříč věky, národnostmi i žánry.

Uslyšíte například Lil Hardin Armstrong – jednu z prvních žen, které se proslavily v jazzu. Vynikající klavíristka, skladatelka, zpěvačka a kapelnice vyrůstala na začátku 20. století v Memphisu ve státě Tennessee. Pocházela z velice pobožné rodiny, která jazz a blues považovala za hříšnou hudbu.

Zatímco se Lillianina máma domnívala, že její dcera po večerech doprovází na piano tanečnice z hudební školy, Lillian získávala zkušenosti v kabaretu. Netrvalo dlouho a stala se oceňovanou a vyhledávanou hráčkou a složila hity, které později proslavil například Ray Charles, Ringo Star nebo Parov Stelar.

V Sedmém nebi zazní také třeba ukázky z posledního alba kapverdské skladatelky a zpěvačky Elidy Almeidy, japonské rapperské duo chelmico, „nejlepší mladá zpěvačka Kuby“ Daymé Arocene nebo estonská zpěvačka a hráčka na kanel Mari Kalkun. Nina Marinová uvede i zpěvačku, klavíristku a skladatelku Báru Zmekovou, jejíž album Lunaves právě slaví 2 roky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.