Sedmé nebe s Martou Kloučkovou. Žena jazzuje aneb Jak v Americe hrála Sweethearts of rhythm a další

8. březen 2023

Dnešní Sedmé nebe slaví Mezinárodní den žen! Pustíme si slavné kapelnice 30. a 40. let minulého století – brilantní instrumentalistky, zpěvačky a skladatelky, které významně ovlivnily americkou jazzovou scénu zejména v období 2. světové války.

Blanche Calloway, úspěšná a talentovaná sestra slavného Caba Callowaye, swingující houslistka Ginger Smock, vynikající zpěvačka Ethel Waters, strhující kapelnice Inna Ray Hutton a její kapela Melodears, basistka a kapelnice Vivien Garry či fantastický dámský orchestr International Sweethearts of rhythm nám zazní v první půli dnešního pořadu, v té druhé uslyšíte ženskou superkapelu Artemis pod vedením výjimečné pianistky, skladatelky a aranžérky Renée Rosnes.

Zazní také skladba české kapelnice, skladatelky a přední jazzové trumpetistky Štěpánky Balcarové, tvorba vynikající Carly Bley v podání zpěvačky Samary Joy z alba bubenice, skladatelky a producentky mnoha úspěšných amerických jazzových alb Terri Lyne Carrington. Nebude chybět ani Maria Schneider a její big band.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.