Šansoniérky budou kralovat smíchovskému jevišti

11. říjen 2007

Levý břeh Vltavy v Praze ovládne na jeden podzimní večer "písnička o něčem", tedy šanson. Ve čtvrtek 11. října se ve smíchovském Švandově divadle uskuteční už počtvrté Festival autorského šansonu, jenž je v letošním roce tematicky věnován ženám-autorkám.

Básník a muzikant Jakub Zahradník, který je dramaturgem a organizátorem festivalu, pozval na jeviště řadu zajímavých osobností štiplavého šansonového žánru - během večera postupně vystoupí originální kytaristka a interpretka Dagmar Andrtová-Voňková, zpěvačka čínského původu a zároveň autorka mnoha hudebních a divadelních projektů Feng-yün Song, dále Vesna Vaško-Cáceres, Szidi Tobias, duo Tara Fuki (dvojice zpívajících violoncellistek Dorota Barová a Andrea Kontankiewicz-Nazir), Sylvie Krobová a Jana Rychterová. "Takto zvolenou programovou skladbou reflektujeme skutečnost, že v šansonu, jako v mnoha oblastech lidské tvořivosti, se prosazují stále více ženy," vysvětluje Zahradník. Role moderátora představení tentokrát připadla herci Jaroslavu Duškovi.

Součástí programu bude i křest CD Pouť přes vyhnanství/Exile Street, společný projekt bluesových šansonů textaře Jakuba Zahradníka a talentované muzikantky Pavly Kapitánové, která bohužel letos červenci tragicky zemřela při autonehodě. "Byla to zpěvačka z rodu Mahalie Jackson, Evy Olmerové či Janis Joplin (...), zpěvačka s hlasem jako zvon, s expresivním výrazem, s výkřiky a naléhavostí," charakterizuje styl Kapitánové recenzentka Eva Střížovská. Většina nahrávek na CD byla pořízena jako záznam ze zpěvaččina vystoupení na šansonovém festivalu 2004, jak jej natočil Český rozhlas. Kmotrem CD bude Lumír Tuček z kapely R. S. Vpřed.

Obal CD Pouť přes vyhnanství/Exile Street

Už v minulých třech ročnících se festival u diváků setkal s příznivým ohlasem a návštěvníkům nabídl množství zvučných jmen, například Jiřího Suchého, Rudolfa Pellara, Ivu Bittovou, Jana Buriana, Ester Kočičkovou, Báru Hrzánovou, Lenku Filipovou... "Dokazuje to, že se u nás najde spousta lidí, kteří se šansonem jako tvůrci zabývají, i těch, kteří tuto inteligentní muziku chtějí poslouchat," tvrdí Zahradník.

Záštitu nad festivalem převzal radní městské části Praha 5 Michal Tuček, hlavním mediálním partnerem je Český rozhlas 3 - Vltava.Vltavská stanice navíc o festivalu připravuje dvouhodinový komponovaný pořad, který se bude vysílat večer v pátek 9. listopadu. Producentské centrum Františka Rychtaříka za podpory městské části Prahy 5 dále v příštím roce chystá vydání CD-kompletu, který by měl představit výběr z dosavadních ročníků festivalu.

autor: Petra Pátková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.