Vltava se připojila k Mezinárodnímu dni ptačího zpěvu. Poslechněte si zvuky svítání

2. květen 2021

Naslouchejte zvukům ranního rozbřesku, který jsme zaznamenali v neděli 2. května 2021 od 4:30 do 6:00 v Galerii hlavního města Prahy - Trojském zámku. Nabízíme nejen zvuk svítání zámeckých zahrad, ale paralelně také planetární zvukové pohlednice.

Posluchači mohou v klidu domova poslouchat jak zní svítání v Troji a prostřednictvím globálního projektu Reveil pořádaném kolektivem SoundCamp také zjistit, jaké zvuky provází východ slunce v mnoha dalších místech po celém světě. Na Vltavě uslyšíte záznam přímého přenosu ze stanu v zámecké zahradě s komentáři Radovana Haluzíka, Miloše Vojtěchovského, houslisty Davida Danela a ze záznamu například zvukovou básní Buteo Buteo básníka Radka Fridricha.

A proč je vysílání načasované tak brzy ráno, kdy většina ještě spí? Protože lidské zvuky jsou ráno ještě tiché a přírodní zvukové krajiny proto mají větší biodiverzitu než přes den. Vysílání v rámci projektu Reveil většinou neobsahuje mnoho mluveného slova, nebo lidskou hudbu a odehrává se v prostoru, kde se protínají a setkávají různé zvukové světy, na rozhraní různých entit včetně té lidské.

Čtěte také

Autoři konceptu Reveil byli inspirováni prací fonografů a zvukových umělců Gordona Hemptona a Bernieho Krause, kteří v 80. a 90. letech minulého století zaznamenávali zvukové krajiny za rozbřesku a v Severní Americe tak porovnávali různé podoby příchodu jara. Gordon Hempton společně s ornitologem Donem Kroodsmou o takové zvukové trajektorii uvažovali jako o sluchového surfování. Ragnar Helgi Ólafsson a Páll Thayer v roce 2010 vytvořili zvukovou instalaci DayBreak, Forever a počítačovým programem používajícím signál z otevřených mikrofonů na serveru Locus Sonus vytvořili pohyblivou sekvenci zvukového úsvitu, připomínající pozdější projekt Reveil.

Spustit audio

Související