Rockový koncert bez hranic představuje hvězdy Arctic Monkeys i nadějného Sama Rydera

15. leden 2023

V pořadu Koncert bez hranic každou neděli večer vysíláme exkluzivní vystoupení hudebních ikon. Dnešní díl nás vezme na koncert do Studia Brussels za anglickými indie rockovými hvězdami Arctic Monkeys. Ještě předtím se ale vydáme na loňský New Pop festival, kde Sam Ryder suverénním vystoupením potvrdil, že není pouze virální hvězdou, ale především velmi sugestivním zpěvákem se sehranou kapelou za zády. 

Arctic Monkeys jsou jednou největších rockových hvězd, která na nezávislé nebe vystoupala v prvních letech 21. století. Čtyřčlenná anglická indie rocková hudební skupina z předměstí Sheffieldu vstoupila na hudební scénu rázným způsobem – první album Whatever People Say I Am, That's What I'm Not překonalo britský rekord v počtu prodaných nosičů debutující kapely v prvním týdnu prodeje. Kapela získala cenu objev roku na BRIT Awards a do historie NME Awards se zapsala jako první kapela, která získala v jednom roce ocenění pro nejlepší novou kapelu a nejlepší britskou kapelu roku. K dnešnímu dni kvarteto vydalo dalších šest nadprůměrně ohodnocených řadovek. Výběr z bohaté diskografie čtveřice představila v říjnu minulého roku na exkluzivním rozhlasovém vystoupení ve Studiu Brussels před omezeným, leč o to nadšenějším obecenstvem.

I když Sam Ryder většinu života strávil hraním v metalových kapelách, během Covidové doby zaujal křehkými písničkami, které umisťoval na svůj TikTok profil. Virální hvězda ustála přechod do hudebního byznysu, kdy obklopen šikovnými spoluhráči přetavil stejný materiál do barevné, rockové podoby. Úspěch slavila na konci roku i jeho debutová deska There's Nothing but Space, Man!. Živelný sound výrazného zpěváka představí posluchačům Vltavy záznam koncertu z loňského New Pop festivalu. Pořad připravila Anna Marie Hradecká a uvádí Václav Vraný.

Překročte hudební horizont s Koncertem bez hranic. Vltava nabízí inspiraci i nové směry

Nejbližší program

  • 15. 1. Arctic Monkeys live at VRT Studio 5 + Sam Ryder New Pop festival 2022
  • 22. 1. Afrotronix, The Dizzy Brains a Al Bilali Soudan Womex 2022
  • 29. 1. Duncan Chisholm + Brittany and Natalie Haas, with Ye Vagabonds  festival Rudolfstadt 2022
  • 5. 2. Tomáš Liška and The Invisible World Rudolfstadt festival 2022
  • 12. 2. Skatalites, Julian Marley & The Uprising, Horace Andy & Dub Asante Band a další. Reggae speciál k měsíci reggae. Rototom Sunsplash Reggae Festival 2022
  • 19. 2. The xx' Coexist Turns 10 + Nilufer Yanya Rock Café 2022
  • 26. 2. Bombino + Songhoy Blues Paléo Festival 2022
  • 5. 3. Koncert bez hranic live z JazzDocku Sýkora + Aid Kid

Další koncerty

  • 13. 2. Patricia Kopatchinskaja hraje Ligetiho. Přímý přenos koncertu Rozhlasových symfoniků a fenomenální moldavsko-rakousko-švýcarské houslistky
  • 15. 2. Ostrava má nový koncertní sál! Přímý přenos z Fakulty umění
  • 16. a 23. 2. Fergus McCreadie Trio a BBC Young Jazz Musicians of the Year. Jazzový festival Inntöne a dva koncerty.

Každou neděli otevíráme dveře vedoucí do světa hudby za hranicí klasiky i jazzu. Zkušený tým autorů vás zavede na světová i domácí pódia renomovaných festivalů alternativních žánrů a seznámí vás s ikonickými muzikanty a autory. Koncert bez hranic začíná každou neděli ve 20 hodin.

autoři: Anna Marie Hradecká , Alena Maršíková Michálková
Spustit audio

Související