Robert Challe: Deník z cesty do Východní Indie

Z textů francouzského lodního písaře z let 1690–1691. Alfred Strejček čte zajímavé postřehy nejen o vlastní plavbě a poměrech na lodi, ale i o navštívených zemích, tamní přírodě, obyvatelích a jejich zvycích. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Roku 1721, krátce po smrti pisatele, vyšel knižně a anonymně, jak bylo u Roberta Challa obvyklé, jeho Deník sepsaný na cestě do východní Indie. Ovšem rukopis textu se našel teprve koncem 20. století v Bavorské státní knihovně v Mnichově.

Francouzský spisovatel, cestovatel, kolonialista a obchodník díky svému strýci získal místo lodního písaře na jedné z lodí eskadry, která v únoru 1690 vyplula do východní Indie a do Francie se vrátila v srpnu 1691. Úkolem eskadry o šesti lodích bylo obnovit obchodní styky s Indií, ale také posílit francouzský vliv v Asii i na Antilách, kde neustále docházelo k ozbrojeným střetům s Angličany. Méně veřejně proklamovaným záměrem eskadry bylo pokusit se zajmout – a vyplenit – co nejvíc anglických a holandských lodí. Tomu odpovídalo i složení: na všech lodích byli kromě obvyklé posádky i vojáci s výzbrojí.

Lodní písař neměl na starosti pouze lodní deník, byl odpovědný i za běžné zásobování a plnil i povinnosti notáře. Challe si vedl i osobní deník, který je snad shodný s deníkem určeným strýci. Mimo líčení vlastní plavby a poměrů na lodi je deník plný zajímavých postřehů o navštívených zemích, tamní přírodě, obyvatelích, jejich zvycích, náboženství a podobně.

Účinkuje: Alfred Strejček

Vybrala a přeložila: Dagmar Steinová
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno v roce 2009.

autor: Dagmar Steinová
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.