Richard Müller a hosté

21. listopad 2005

Pětice světově uznávaných hudebníků doprovodí Richarda Müllera na miniturné jeho nového alba "44". Zajímavý koncert, který představí nové album "44" Richarda Müllera, proběhne 9. prosince od 20:00 v T-Mobile Aréně. Spolu s Richardem Müllerem vystoupí řada hostů, světově uznávaných hudebníků zvučných jmen, kteří přijali Richardovo pozvání.

Omar Hakim, Hiram Bullock, Will Lee, Mike Caffrey a Clifford Carter, elitní sestava amerických hudebníků reprezentujících různé žánry, zazáří spolu s Richardem na podiu T-Mobile Arény. Pražský koncert je ovšem až vyvrcholením jejich společného miniturné. Ještě před tím společně vystoupí na Slovensku 5. 12. v Košicích, 6. 12. v Prešově a 7. 12. v Bratislavě. Na koncertech zazní 5 nových skladeb z Richardova zatím posledního alba "44" a spolu s nimi budeme mít možnost slyšet samozřejmě i největší hity z jeho předchozí tvorby, jakými jsou "Po schodoch", "Nebude to také ľahké" "Kníže Rohan" a další. Kromě hostů ze Spojených států doprovodí Richarda i tříčlenný vokální sbor a projekce na velké plátno zajistí, aby bylo podium dobře vidět z každého místa v hale.

Richard Müller

Bubeník Omar Hakim, kytarista Hiram Bullock a baskytarista Will Lee už spolupracovali s Richardem Müllerem letos v květnu v Newyorském nahrávacím studiu Monster Island, kde Richard natáčel album "44" a kde jim nabídnul i společné turné v Čechách a na Slovensku.

Bubeník Omar Hakim si na bicí zahrál mimo jiné i s Davidem Bowiem, Madonnou, Stingem a Milesem Davisem. Kytarista Hiram Bullock je řazen mezi nejlepší současné hráče na elektrickou kytaru. Spolupracoval s řadou muzikantských celebrit, včetně nekorunovaného krále jazzu Milese Davise, ale také se Stingem, Ericem Claptonem, Paulem Simonem, Barbrou Streisand a mnohými dalšími. Baskytarista Will Lee nahrával s mnoha význačnými umělci nejrůznějších generací i hudebních stylů, jako jsou David Sanborn, Boz Scaggs, Carly Simon, Frank Sinatra, Spyro Gyra, Ringo Starr, Ray Charles, Bee Gees, James Brown, Barbra Streisand nebo Kool and the Gang. Clifford Carter spolupracoval s popovými a jazzovými muzikanty. Na klávesy a zpěvem doprovázel skladatele a kytaristu Jamese Taylora a jeho jméno můžeme spatřit na bookletech Roda Stewarta, Carly Simon či Roseanne Cash. Jeho práce však zasáhla i do oblasti jazzu, kde se s baskytarou oběvil po boku takových velikánů, jako jsou Yusef Lateef, Hank Crawford, George Benson, Eddie Palmieri, Herbie Mann nebo Don Cherry. Muzikantskou pětici doplní ještě Mike Caffrey, studiový kytarista Monster Island, a kromě hostů z USA by se na podiu měl objevit i producent alba Henrich Leško.

Skupina muzikantů z USA přiletí na Slovensko už 1. prosince a tři dny věnuje zkoušení. Od 5. do 7. prosince postupně odehrají tři již zmíněné koncerty, v případě zájmu ale možná uspořádají ještě jeden navíc. Poté odletí do Prahy, kterou si podle svých vlastních slov chtějí pořádně prohlédnout a možná tedy i prodlouží původně plánovaný pobyt.

autor: Jakub Leníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.