Rezavé bahýnko nebo vzácné pigmenty. Netradiční malířské techniky Františka Skály jsou k vidění v Brně

4. březen 2020

Umělec František Skála představil pod názvem Dva roky prázdnin svou malířskou tvorbu, která je inspirovaná nedávnými zážitky z cest po Kolumbii a Austrálii.

„Po třiceti až čtyřiceti letech jsem konečně začal malovat, což si moje žena vždycky přála,” přibližuje František Skála výstavu, která měla vernisáž 26. února. K malování ho inspiroval převážně nový ateliér a také nedávné cesty do zahraničí, kde se nechal unést hlavně odlišnou přírodou a úchvatnými krajinnými scenériemi.

František Skála

František Skála současně klade důraz na užití přírodních nebo netradičních materiálu a to i v případě malby. „Cyklus tzv. Rezavých krajin je malován rezavým bahýnkem z lesního pramene v západních Čechách. Jsou to nanoschránky mirkoorganismů, které utřené s olejem vytvářejí krásnou rezavou barvu,” popisuje Skála. Krom obrazů výstava zahrnuje také několik Skálových objektů.

Dále galerie nabízí výstavu Nad Ránem Olgy Karlíkové s nahrávkami ptačích zpěvů. Autorka zaznamenávala nejen hlasy ptáků, ale také dráhy a rytmy letů nebo jiné grafické znaky jednotlivých druhů ptactva.

Obě výstavy probíhají v brněnské Fait Gallery do 9. května 2020.

autoři: Petr Uhlíř , Monika Suchanková
Spustit audio

Související