Rakouská filmová očekávání

5. březen 2010

V sousedním Rakousku s napětím a nadějemi očekávájí předávání amerických filmových cen - Oscarů. Jak zjistila naše spolupracovnice Zita Senková, rakouští zástupci by totiž nemuseli odejít s prázdnou.

Za režii, nejlepšího herce ve vedlejší roli a za kameru - zlaté sošky v těchto třech kategoriích by Rakušané rádi viděli doma pod Alpami. Režisér Michael Haneke do klání vstoupil se svým filmem Bílá stuha, rakousko-německou koprodukcí, kterou na Oscara nominovalo Německo. Po Stefanu Ruzowitzkém a Götzi Spielmannovi je to už třetí Rakušan, který se v konkurenci utká o nejlepší neanglický snímek. Ve své kategorii doufá v trofej také kameraman filmu Christian Berger.

Největší šance převzít v Hollywoodu cennou sošku má podle rakouských i německých médií Christoph Waltz, populární rakouský herec, který už několik let žije v Londýně. Za roli ve snímku Hanební parchanti režiséra Tarantina byl dosud ověnčen prestižními cenami od Cannes přes Zlaté globy až po britskou filmovou cenu BAFTA. Christoph Waltz coby nacistický důstojník Hans Landa zvaný Lovec Židů ve filmu exceluje.

Waltz, který je německy mluvícímu publiku známý také z televize, sklízí jeden úspěch za druhým a ve připravované filmové verzi románu "Voda pro slony" si zahraje hlavní roli brutálního krotitele zvířat, kterou měl původně ztvárnit slavný Sean Penn.

Padoucha hraje také v novém americkém filmu Zelený sršeň, který by měl mít v Česku premiéru v prosinci. Další rolí bude otec psychoanalýzy Sigmund Freud v připravovaném filmu kanadského režiséra Davida Cronenberga, ve kterém si zahraje také Keira Knightley.

Za favorita na Oscara lze ale považovat také Hanekeho, který je ale i tak nadmíru spokojený. Jeho film Bílá stuha se totiž stal nejlepším evropským filmem roku 2009 a z festivalu v Cannes si odnesl Zlatou Palmu. Michael Haneke tak podle vlastních slov dosáhl svůj nejvyšší cíl, uznání Hollywoodu mu ovšem zcela určitě vadit nebude.

Černobílé drama z německé protestantské vesnice, kterou otřásají kruté zločiny, z nichž jsou podezřelé i děti, ohodnotila předsedkyně poroty v Cannes herečka Isabelle Huppert jako snímek jako mimořádný, američtí kritici jej vychválili jako "hypnotizující" a nejlepší, jaký kdy rodilý Vídeňan natočil. Styl filmaře, který je také profesorem na vídeňské Filmové akademii, někteří kritice dokonce přirovnávají k rukopisu velikánů, jakými byl Ingmar Bergman či Carl Theodor Dreyer.

Rakušané pomýšlejí i na třetího Oscara, a to pro kameramana snímku Bílá stuha Christiana Bergera, který má sice nemalou konkurenci - tvůrce Avataru, rozhodně ale není nováčkem. Svaz kameramanů ve Spojených státech, který se spolupodílí na nominacích, jej loni ocenil jako kameramana roku. Pro pětašedesátiletého Bergera je už samotná nominace cenná jako zlatá soška.

autor: zis
Spustit audio